2016-08-11

Heartland - Gyógyír a lovak számára!A Heartland történetével a 2016-os Könyvhét előtt ismerkedhettem meg, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, ami megjelentette a Lauren Brooke által írt Heartland sorozat első kötetét. Kicsi korom óta szeretem a lovakat, és szeretnék megtanulni lovagolni, de erre sajnos még nem volt lehetőségem. Munka mellett igen nehéz időt szakítani egy olyan új tevékenység elsajátítására, amire rengeteg időt, energiát kell szánni és nem szabad elhanyagolni, hisz akkor nem lesz eredmény.  


Tettem egy próbát és megrendeltem a regényt, amit a napokban kezdtem el olvasni. A regény megjelenésekor láttam, hogy a könyvsorozatból filmadaptáció is készült, mégpedig egy jó hosszú, több évados sorozat keretében. Így hát megnéztem az első részt, és onnantól kezdve nem volt megállás. Megfogott a történet, a szereplők, és azt kell mondjam, hogy jobb, mint a könyv – ami nagyon-nagyon ritka, mint a fehér holló. Eddig csak a Csillagpor kapcsán éreztem így, aminek a filmváltozata ezerszer jobb, mint Neil Gaiman műve – ezt bátran ki merem jelenteni.

Az első évad első részét 2016.07.06-án néztem meg, és ma, 2016.08.11-én már a kilencedik évad nyolcas résznél tartok, ami nálam igen nagy szó, ugyanis eddig csak az Once Upon a Time c. sorozat volt az, ami ennyire rabul ejtett. Közre játszott ebben az is, hogy július végén két hét szabadságon voltam, ami igencsak megkönnyíti az ember életét, ha a hobbyjaira szánt időről van szó. Hiszen ekkor szabad az ember, mindenre van ideje, míg a dolgos hétköznapokon alig jut 1-2 órácska a szerteágazó érdeklődési körömre – mélységes sajnálatomra…

A történetről néhány szóban
Amy Fleming egy sötét éjszakán édesanyjával együtt egy fekete csődör megmentésére indul, aki a vihar és a rossz bánásmód miatt zaklatott állapotban van. A ló szállító tréner út közben felborul és a két nő balesetet szenved. Amy édesanyja meghal, míg a lány kómába kerül. Nagyapja, Jack Bartlett az, aki értesíti a New Yorkban dolgozó nővért, Lou-t, hogy haza kell jönnie… Amy felépül, de a lelke mélyen sérül. E viharos időben toppan be a Bartlett-Fleming család életébe Ty Borden, a javítóintézetes fiatalember, akit Amy édesanyja vett fel munkára, a próbaidő letöltése alatt. Amy és Ty között szoros kapcsolat alakul ki és Amy folytatja édesanyja munkáját a lovak gyógyításával és trénerezésével kapcsolatban.

A szereplők
A szereplők mind érdekes karakterek, mégis, számomra a legkedvesebb karakter Jack Bartlett, a nagyapa. Számtalan örömteli pillanatot szerzett a sorozat követése alatt, ugyanakkor megszámolni sem tudom, hányszor szorult el a szívem miatta. Ő olyan ember, akire bátran felnézhet az ember lánya, avagy fia, aki mindig meglátja a jót és a lehetőségeket az emberekben. Kicsit hasonlít a nagypapámra, akit több mint hat éve vesztettem el, és akinek hiánya a mai napig megvisel.

 
Amy és Ty a tökéletes, aranyos és szerethető páros, akiknek viselkedése néha bosszúságot okoz, akiknek döntésével többnyire egyet ért az ember, de olykor-olykor azért elkelne nekik egy-egy pofon, mielőtt ostobaságot cselekszenek.


Lou, a nővér néha idegesítő, de szerethető karakter.

Negatív érzelmek
Teljes mértékben ellenszenves karakter a lányok édesapja, Tim Fleming, akit a 9. szezonra sem sikerült megszeretnem. Ostoba, fennhéjázó marha, aki olyan egóval rendelkezik, hogy a képernyőn is átsüt a felsőbbrendűség érzése. Kár, hogy nincs mire büszkének és nagyképűnek lennie… Mindenkit megbánt, ahelyett, hogy elgondolkodna, és előbb önmagába nézne. A karaktert játszó színész remekül játssza a visszataszító apát, és igazán ellenszenves alakítást nyújt, akinek a képét legtöbbször kedvem lenne betörni… (Még jó, hogy nem vagyok híve az erőszaknak. :))  


Külön pozitívum az indián karakterek szerepeltetése a történetben. Pici korom óta rajongok Észak-Amerika méltatlanul meghurcolt indián nemzetségeiért, Karl May könyvein nőttem fel. Sajnos lasszóval kell vadásznom a csekélyke választékból, ami a mai világban, ebben a témában fellelhető. Az amerikai nép hadjárata és az indiánok rezervátumba kényszerítése szennyfolt a történelemben, akiknek csupán annyi volt a bűnük, hogy bőrük színe nem fehér, és szabadon élnek. Ennyi elég volt több indián népcsoport kiirtásához…
Erről a témáról órákon keresztül tudnék beszélni, és írni, így visszatérek posztom fő témájához.

Nagyon várom a sorozat 10. évadát és azt, hogy a Könyvmolyképző Kiadó minél hamarabb eljuttassa hozzánk ezeket a csodálatos műveket, hogy e remek sorozat méltán kapjon helyet minden nagyszerű történetet kedvelő olvasó polcán! :)

 
Caledonia Valley

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése