2016-10-23

Halloween - Az éjszaka, mikor a szellemek köztünk járnak...


Halloween - így vagy úgy, de mindenki hallotta már ezt a szót valamilyen formában. Szeretnék nektek pár szót ejteni az ősi, kelta hagyomány egyik nagy ünnepéről, és körbevezetni titeket az általam készített kreatív ünnepi dekorációkba. 

Halloween
Halloween ünnepe egy ősi kelta hagyomány. Október 31-e éjjelén a gonosz szellemek visszatérnek a túlvilágról kísérteni. Hagyományosan az angolszász országokban tartott ünnep, azonban mára már az egész világon elterjedt szokás.
A samhain (skót gael nyelven a szó jelentése: nyárvég, mely a november hónapot jelentette a keltáknál) hagyományosan október 31.-november 1. között zajló ünnep, melynek hagyományos jelképe a töklámpás volt.

Sokan amerikai majomkodásnak tartják Halloween ünnepét, azonban nagyon fontos tudni, hogy soha nem is volt és soha nem is lesz amerikai ünnep! Eredete a keltáktól származik. Sok ember számára szintén elítélendő dolog, hisz mi, magyarok ekkor Halottak napját ünnepeljük, ami viszont november 2-a, míg Mindenszentek november 1-je. Így, az e miatt elégedetlenkedők sem szólhatnak egy rossz szót sem, hovatovább, mindenkinek szíve joga eldönteni, milyen ünnepet ünnepel.
Amerikában sokan jelmezbe bújnak, és főként a gyerekek, ijesztő jelmezeikben járnak házról házra, az alábbi szavakat hangoztatva: „Trick or treat!” szabadon fordítva „Csokit vagy csínyt” vagy „Csokit vagy csalunk.” Míg a gyerekek édességeket gyűjtenek, a felnőttek is jól érzik magukat.

Több szót magáról az ünnepről nem ejtenék, mindenesetre, akit bővebben érdekel a téma, ajánlom a kelta hagyományba való mélyebb betekintést, ahol igen érdekes információkat lehet megtudni az ünnepről.

Jómagam sosem bújtam jelmezbe, ugyanakkor nagy Halloween rajongó vagyok. Ilyenkor szépen feldíszítem a házat, és denevérek és töklámpások vigyáznak ránk éjjel.
Ebben az évben kétféle dekorációt készítettem. Denevért és origami tököt.
A denevérek egyszerű WC-papír gurigából készültek, melyeket fekete akrilfestékkel festettem le. Szemmatricákat ragasztottam rájuk, míg a szárnyakból sablonokat készítettem, és azok felragasztásra kerültek. A hátuljára fekete hímzőfonalat erősítettem és már mehettek is a plafonunkra, lógni. Némelyik fejjel lefelé, némelyik számukra teljesen természetellenesen. :)
Az origami tök videóját alább megnézhetitek, végtelenül egyszerű. Narancssárga és zöld lapra lesz szükségetek, amit összeragasztotok, méretre vágtok és kész. Különböző Halloween arcmintákat lehet rájuk rajzolni, fekete filctollal.
Még régebben vettem egy cuki, világító kerámia tököt a Kik-ben, így az is szépen megadja a szoba hangulatát.
Jövőre tervezem parányi Drakulák és zombik elkészítését.
Az alábbi kis szellemet pedig a Molyos Halloweenes ajándékozásra készítettem, egyszerű nyalókából és papír zsebkendőből.
Mivel a pókoktól rettegek, így az számomra soha nem lehet díszítőelem. A dorogi Spar-ban hatalmas pókháló és egy még hatalmasabb tarantulla fogadott a héten, a plafonról lógva, minek következtében párom nyakába borultam, kissé felsikkantva. Á… egy kicsit sem néztek hülyének… :)
Ha kedvetek támadt kipróbálni az ötleteket, ne habozzatok! :) Garantáltan jó móka lesz! :)

A Halloween egyébiránt sok animében is megjelenik, és a japánok is előszeretettel ünneplik. Az alábbi képek kedvenc animéimből származnak (Katekyo Hitman Reborn, Kuroko no Basuke, Servamp). Tulajdonképpen egyedül a Reborn c. anime az, amiben az eredeti történetet elmesélő részek végén, Halloweeni különkiadás volt, amit kellőképp viccesre sikerült megírni. Adott a főhősünk, aki kapott egy aranyos kis kertésznadrágot, majd Halloween estéjén összeszedi eredeti csapatának varázslényekké avanzsált tagjait, és elindulnak legyőzni a Vérszíró Hibarint, aki természetesen jól ellátja a bajukat, hisz egy vámpír legyőzhetetlen... vagy mégsem? :)
Borzongató Halloweent kívánok nektek!
Caledonia Valley

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése