2017-09-26

Book Tag 1. - Életem első Boom Tagje!

Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom a Book Tagekkel, és kitöltöttem az elsőt, amit rendkívül élveztem. Fogadjátok szeretettel! :)
1. Melyik könyv van a polcodon a legrégebb óta?
Azt hiszem, hogy Jules Verne és Karl May kalandregényei, melyeket még a szüleimtől és a nagyszüleimtől örököltem. A Rejtelmes-sziget, a Kétévi vakáció, A tizenöt éves kapitány, aminek már gyermekkoromban sem volt meg a fedlapja, mégis igazi kincs a számomra, illetve a Winnetou-sorozatom.

2. Mit olvasol jelenleg, mit olvastál ezelőtt és mit fogsz ez után?
Jelenleg (amint ez írom semmit), csupán folyamatosan újraolvasom Josh Malerman: A végzet tébolyult kereke c. könyvét, mely beszippantott, kifacsart, és beleszerettem. Egyébiránt valószínűleg egy angol nyelvű könnyített olvasmánnyal fogom folytatni a sort a nyaralásom alatt, mégpedig az Értelem és érzelem, valamint a Nyugati utazás példányaival.

3. Melyik az a könyv amit mindenki szeret, de te utálsz?
Húúú, nehéz kérdés. Nem igazán vagyok otthon abban, hogy miért bolondul a nép, ugyanis nem mások véleménye alapján szoktam elolvasni egy könyvet, pusztán a saját megérzéseimre hagyatkozom. Ha választanom kellene, nem tudom, hogy manapság mennyire van nagy sikere pl. az Alkonyat-sorozatnak, de pl. engem még továbbra sem fogott meg magának. De ilyen lehet az Éhezők viadala, vagy pl. Leiner Laura könyvei. Na, azoktól én valóban rosszul vagyok, pedig nagy rajongó tábora van az írónőnek.

4. Melyik az a könyv, amit folyamatosan mondogatsz magadnak, hogy elolvasod, de valószínűleg nem fogod?
Cassandra Clare: Csontváros – Nagyon régóta húzom, ugyanis a film nagyon tetszett, és a történet sem egy utolsó, de valahogy sosem jutok el arra a pontra, hogy én szeretném ezt a hosszú-hosszú regényciklust végigolvasni, minden kiegészítő kötetével együtt.

5. Melyik az a könyv, amit nyugdíjas korodra is megőrzöl?
Verne és May regényei természetesen, Austen Büszkeség és balítélete, az Outlander-sorozat, és valószínűleg Malerman könyvei, az új kedvenc *-* 💞 Jah, és természetesen Johanna Lindsey: Fagyos tüzek, és a közös regényünk Szerelmemmel Julie Garwood: Királyi adomány-a. *-* 💓

6. El szoktad olvasni az utolsó oldalt előbb, vagy kivárod a könyv végét?
Régen  mindig elolvastam, és most is nagyon nehezen bírtam ki, hogy ne olvassam el Malerman utolsó oldalait, mert tudnom kellett, mi lesz a vége. Van, hogy néha manapság is elolvasom pl. a romantikus könyvek utolsó pár sorát, és ettől csak még jobban várom, hogy hogyan is jutunk el odáig. Nem zavarnak a spoilerek. :)

7. Köszönetnyilvánítás: papír és tinta pazarlás, vagy érdekesség?
Szerintem ez egy kedves gesztus. Ha tartalmaz érdekességeket, és nem csak ötven név felsorolását, akikről gőzöm nincs kicsoda, akkor végigolvasom. Ha látom, hogy semmi értelme, gyorsan átugrok rajta. Szerintem a köszönetnyilvánításban érdekes, eddig nem felfedett információkat kellene elhinteni, ami közelebb viszi az olvasót a könyv írójához. 

8. Melyik karakterrel cserélnél szívesen helyet?
Hm… Jó kérdés. Helyet éppenséggel szerintem senkivel, de rengeteg könyvben szeretnék élni. Na jó, talán Elizabethtel, hogy Darcy csak az enyém legyen. :) 😍💘

9. Van olyan könyv, ami valami különlegesre emlékeztet az életedben? (hely, idő,személy)
Igen, több is, de most egyet emelnék ki, mégpedig Julie Garwood Királyi adományát. A regény, melyet akkor olvastam, mikor párommal megismerkedtem MSN-en (igen, ilyen kőkorszaki szaki vagyok én :D). Szóval, van egy irtó cuki pasi, akit érdeklek!! o.O szeret olvasni, és érdekli ez a könyv, mert izgalmasnak és viccesnek hangzik. Az első randinkra a könyvvel mentem, kölcsön adtam, és a második randinkon már hozta is vissza, hogy hát ez irtó jó volt. Azóta is kiemelt helyet foglal el a polcomon. 😍

10. Mondj egy könyvet, amit érdekes módon szereztél meg!
Húúú. Talán az idén megszerzett Lorna Doone kötetemet mondanám, ami még az 1800-as évek végéről való, és csodaszép állapotban van! Imádom Az elveszett ékkövek titkai c. filmet, és igencsak elkeseredtem, mikor megtudtam, hogy nincs magyar fordítása. Erre felmegyek az antikvarium.hu-ra, ami igazi földi kincsek tárháza, s pusztán szórakozásból rákeresek. Hát nem van nékije egy ezer éves magyar, igazi ízes fordítása? És potom pénzért vágták hozzám! OMG

11. Adtál már valaha könyvet valami egyedi okból egy különleges személynek?
Szeretek könyvet ajándékozni, konkrétan kiemelkedő esetre nem emlékszem.

12. Melyik könyv volt veled a legtöbb helyen?
Talán Kinley MacGregor A kitaszított és Lorraine Heath Vak végzet könyve, a család házban, a koliban és most, az új lakhelyemen is.

13. Van olyan kötelező olvasmány, amit középiskolában nem szerettél, de pár évre rá kiderült, hogy nem is olyan rossz?
Nem igazán. Minden kötelező olvasmányt szerettem, kivéve a Légy jó mindhalálig-ot, de azt a mai napig utálom, szóval erre a kérdésre nincs könyv, amit felírhatnék.

14. Használt vagy új könyvek?
Új, kivéve, ha olyan ritkaságokról és már meg nem jelent könyvekről beszélünk mint pl. régi indián könyvek stb. Egyébiránt gyűlölöm a másodkézből kapott könyveket. Erre nagyon kényes vagyok. 

15. Olvastál valaha Dan Brown könyvet?
Igen, a Da Vinci-kódot, rögtön a film után, és nagyon tetszett. Az angyalok és démonokkal is szemeztem, meg az Infernóval is, de annyira nem éreztem rá késztetést.

16. Megtörtént már veled, hogy a filmadaptáció jobban tetszett mint a könyv maga?
Igen, a Csillagpor és a Holdhercegnő esetében. A Csillagpor hatalmas csalódás volt a film után, a könyv szinte semmi, míg a film a valaha látott egyik legjobb! A Holdhercegnő kevésbé akasztott ki könyvben, de a film sokkal jobban tetszett. Egyébiránt ezen a két variáción kívül a könyv mindig fényévekkel jobb, mint a belőlük készült film/sorozat.

17. Volt már veled valaha, hogy éhes lettél olvasás közben? Szakácskönyv is számít.
Nem emlékszem… Szakácskönyvet meg nem olvasok, nem tudok se sütni, se főzni, és mivel elég drágának számít, ha én valamit elkezdek kotyvasztani, aztán mehet a lecsóba, így inkább nem is kísérletezem vele :D

18. Ki az a személy, akinek könyvajánlását mindig megfogadod?
Senkié. Mindig a magam belátása szerint döntök. Elolvasom a fülszöveget, néha – nagy ritkán – ránézek Molyon a százalékokra, de nem igazán mérvadó, mert van nagyon alulértékelt fantasztikus könyv, és majdnem 100%-os borzadály. Ízlések és pofonok. A saját ízlésemben pedig sosem csalódom! 💝

19. Van olyan könyv a komfortzónádon, kedvenc műfajdon kívül, amit végül imádtál?
Igen, a most olvasott Malerman könyv. Nem rajongok a horrorért, a Drakula természetesen alapmű, és nem hittem volna, hogy ennyire beszippant. :) 💘

Kelt: 2017.07.18. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése