2017-12-31

Anastasia - Original Brodway Musical

Sziasztok!

Ma egy új musicalről hoztam nektek némi információt. 
Nagy Disney, Pixar - és versenytársai - rajongó révén figyelemmel kísérem a stúdiók és a hozzájuk kapcsolódó projektek friss információit, erre a musicalre azonban egy ismerősöm hívta fel a figyelmem. 
Nem egészen egy hónappal ezelőtt még fogalmam sem volt, hogy az Anasztáziából Brodway musical készült. Természetesen az 1997-ben megjelent meséből, némi változtatással, melynek célja a történet reálisabbá tétele volt.
A mesében a főellenség Raszputyin, akiről szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna már történeteket. A mesét átjárja a mágia, és a földöntúli gonosz, melyet egy musicalben valószínűleg minden gond nélkül meg tudtak volna oldani a modern effekteknek hála, azonban a történet így elrugaszkodna a valóságtól.
Nagy szívfájdalmam Raszputyin hiánya, aki a mese legnagyobb arca volt! A "Mikor eljön az éj" c. dal mai napig az egyik kedvencem. Raszputyinnál őrültebb és viccesebb gonosz karakter nem sok van. 😆💖
Főellenség nélkül azonban a musicalben sem maradunk, aki számomra nem igazán lett szimpatikus, és a története sem igazán ejtett rabul.
Azonban a musical csodálatos és szemet gyönyörködtető lett. A jól ismert dalok mellett új dallamok is felcsendülnek az előadás során, amik mind-mind megállják a helyüket a régi slágerek mellett, sőt tovább emelik a darab fényét.
Maga az alap történet természetesen ugyanaz, mint a Fox Animation Studios által rendezett meséé. Anya Szentpéterváron találkozik Dimitrivel és Vladal, akiknek a fülébe jutott a hír, amitől egész Szentpétervár nyüzsög, mégpedig az, hogy őfelsége Grand Duchess Anastasia Nikolaevna of Russia életben maradt a Romanovok halála után.
A musical és a mese cselekménye innen válik ketté - ami a főellenség kiléte és tettei okán változtatja csak meg némileg az eredeti sztorit. A történet idején Szentpétervárat Gleb Vaganov tábornok irányítja, akinek nincs ínyére a szóbeszéd az eltűnt nagyhercegnőről. Dimitri és Vlad a tábornok háta mögött képezik a lányt, hogy Párizsba vigyék, és az anyacárnőt becsapva zsebre tegyék a lány megtalálásáért járó jutalmat.
Dimitri és Anya között gyönyörű szerelem szövődik. A fiú, mint megtudjuk árva, és a régi zenedoboz birtokában van, melynek felfedése után a lányban ébredezni kezdenek a régen elfeledett emlékek. A három "jóbarát" körözött szökevényekké válik Oroszországban, és Gleb utánuk megy Párizsba...
Párizsban Anya, Dimitri és Vlad felfedezi a város szépségét. Vlad régi szerelmének segítségével kieszközölnek egy találkozót az anyacárnővel, aki nem akar több hamis Anasztáziát látni.
A musical egyik legcsodálatosabb dala az In a Crowd of Thousands, mikor Anya emlékei visszatérnek és Dimitri számára világossá válik, hogy megtalálta az elveszett cárlányt. Dimitri szívből szereti Anyat, de tudja, hogy ő az igazi Anasztázia, így fejet hajt a lány előtt.
A balett után természetesen - mint a mesében - az anyacárnő nem akar találkozni a lánnyal, és Anya számára világossá válik, hogy Dimitri és Vlad kihasználta őt. Dimitri azonban bátran szembeszáll az anyacárnővel, aki a fiú bátorságának elismerése képen, fejet hajtva előtte, megnézi Anyát. A nagymama és régen látott unokája természetesen újra egymásra talál, Dimitri pedig elmegy. A debütáló bál előtt az anyacárnő lehetőséget ad unokájának a gondolkodásra, aki szerelmes Dimitribe, és egyáltalán nem vágyik a cárságra és a fényűző életre. Ám hirtelen megjelenik Gleb, kinek apja végzett Anya családjával, és az be akarja fejezni annak küldetését: megakarja ölni a hercegnőt, de képtelen rá... mert szerelmes belé. Végül útjaik szétválnak, Anya elengedi a tábornokot, kinek meghagyja az életét.
Ezt követően a lány Dimitri után szalad, majd kart karba öltve elhagyják Párizst, miközben a Romanovok szellemei kísérik őket...
Az előadás egyik fénypontja a gyönyörű zárójelenet, mikor Anya elhunyt családja körbeállja a lányt és szerelmét, létrehozva így egy kétkörös zenedobozt. Szemet gyönyörködtető látvány, hatalmas pacsi innen, a parányi Magyarországról a koreográfusnak! 💞  
A musical főbb szerepeiben Christy Altomare és Derek Klena látható, mint Anya és Dimitri. Derek szakasztott mása a mesebeli Dimitrinek, egyedül azzal a ténnyel nem tud mit kezdeni a rajongó közönség, hogy hogyan is lett a vörös Anya-ból szőke cárlány... No de, a színésznő hangja és játéka azt hiszem kárpótol ezért a csekélységért mindenkit. 😄
A hab a tortán már csak az lenne, ha az Operettszínház felfigyelne ere a nagyszerű darabra, és elhozná nekünk a produkciót Magyarországra, de azt hiszem, erre még egy darabig várhatnak a musicalrajongók, köztük én is. Azonban, aki szereti a musicaleket, netán magát a mesét, kíváncsi egy érdekes történetre, vagy csak szeretne fülbemászó muzsikát hallgatni, nézzen utána az új Bordway musicalnek, melynek címe: Anastasia!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése