2018-03-09

Farkas Róbert Eszes Róka meséi - Értékelés - Mesevilág-péntek 2.


Az univerzum titkai... Már régóta szemeztem Farkas Róbert "rókás" könyveivel /Első könyvem az univerzumról; Első könyvem a fénysebességről/. Vonzott az illusztráció, tetszett a könyv kivitelezése, és a legfontosabb: imádom a rókákat. <3 :)
Nőnap reggelén megláttam a 2. kötetet, majd hirtelen ötlettől vezérelve levettem a polcról, így nem hagyományos módon a 2. kötettel kezdtem az olvasást. Ezt követően rábukkantam az első részre is, így az is sorra került. 

Első benyomásom: gyönyörűek az illusztrációk. 
Második benyomásom: számomra túl tudományos, száraz. 
Harmadik benyomásom: az iskolai tananyag kisgyerekeknek szóló, leegyszerűsített változata. 

A mesekönyvek tartalmazta adathalmaz minden bizonnyal érdekes a kisgyermekeknek, és ugyan számomra is tartalmazott érdekes információkat, de nem az én korosztályomnak íródtak. Ezen felül ilyen mélységben már nem érdekel az univerzum, mégis jó volt újra elmerülni benne. 

Fő kérdésem: Miért nem jutott még nekem eszembe, hogy leírom az iskolai tananyagot kisgyerekeknek, és veszik majd a könyvem, mint a cukrot? :) 
Az ironikus mondaton túl azonban egyértelműen az egyik legszebb gyerekkönyv, ami ma a piacon kapható, és az érdeklődő, kíváncsi kis lelkek odáig lesznek értük.
Idézetek: 
"– És a Hold miből van? Hiába fényes, nem érzem, hogy melegítene. 
– A Holdat a nap világítja meg éjjelente. Még ha tőlünk nézve olyankor nem is látszik. Kicsit olyan a Hold, mintha a Föld kistestvére lenne. …
Még mindig nem értem, hogyan lehet a testvérem a Hold, vagy a Nap, ami az égen világít. Egyáltalán nem hasonlítok egyikre sem!"

"– Képzeld el a Napot úgy, mint egy téli tábortüzet az erdőben. Ha túl közel mész hozzá, megperzseli a bundádat. Ha pedig messziről nézed, nem ad meleget, csak a pislákoló fényét láthatod a sötét fák között. A Föld pont jó helyen van, megfelelő távolságra a forró Naptól."

"És a többi bolygón is olyan rókák élnek, mint mi? …
De ha a világűr ilyen hatalmas, akkor miért nincsenek rókák mindenhol?"

"A galaxisok hatalmas csillagvárosok, amikben csillagok és bolygók, holdak és meteorok örvénylenek szüntelen, akár a víz folyóban."

"Minél messzebb nézünk a világűrbe, annál korábbi állapotra tekintünk vissza. Ha a nap fénye egyszer csak kialudna, akkor mi itt a földön csak nyolc perc múlva vennénk észre – olyan sokat kell utaznia a napsugaraknak!"

Történet: 4 róka
Illusztráció: 5 róka

A 3. kötet az Első könyvem a téridőről - Mitől lassul az idő? - címet viseli, és kisróka szövegbubija alapján hamarosan megjelenik. 😄

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése