2018-03-16

Hercegnő-mesék - Mesevilág-péntek 3.

Ma a Disney Hercegnők sorozat köteteivel jelentkezem. A könyvek gyermekkorom kedvenc hercegnőinek egy-egy napját mesélik el, és kinek-kinek a herceg megismerése előtti vagy éppen utáni életének egy szegletébe enged bepillantást.

Ariel és a nagyra nőtt csecsemő még a sellőként élő hablány és kedves barátja, Ficánka története, telis-tele gyönyörű illusztrációkkal, és egy aranyos történettel. A kötetnek mindenki polcán ott a helye, akinek a kedvenc hercegnője Ariel, mint nekem... <3 :) Maga a történet egész nyúlfarknyi, és a bálnák vonulásáról, valamint Ficánka bátortalanságáról szól.     

Hamupipőke könyve szintén gyönyörű képekkel illusztrált bájos mese, és a könyv lapjain újra megelevenedik a lány kedvessége és bájossága. Az immáron királyné Hamupipőke a szomszéd faluba megy látogatóba, és az ott élő lányoknak saját kézzel készített ruhákat visz ajándékba, azonban kiderül, hogy a faluban egyel több lány él, mint egy évvel ezelőtt... A történet egészen egyszerű, és a legkisebbek számára íródott, ám mélyen elmerülhet benne felnőtt és gyermek egyaránt. 

A Szépség és a Szörnyeteg immáron egybekelt, noha a kastély ura nem teszi jelenlétét a könyvben. Belle immáron feleség, legalábbis zöld ruhája és a könyv utolsó oldala erre enged következtetni, ugyanakkor mégis megmaradt annak az egyszerű lánynak, aki mindig is volt. Az alapötlet kézen fekvően adja magát, tekintve, hogy Belle imádja a találmányokat, de ezt egy picivel gyengébb sztorinak éreztem, mint pl. Hamupipőkéét.

Hófehérke is a herceg kastélyából indul útnak, hogy meglátogassa barátait, így immáron ő is feleség. A történet is humoros, a vége aranyosan zárul, azonban picit kelekótyának ábrázolja Hófehérkét, mint akinek nem lenne túl sok sütnivalója, tekintve, hogy a lány eltéved, és a törpék háza helyett egy másik házikóba téved. Ezzel alapvetően nem lenne probléma, de az illusztráció alapján a „házikó” ajtaja hatalmas, tekintve, hogy óriások élnek benne, amit a lány egymaga meg sem bírna mozdítani… Igen, egy meséről van szó, én mégis úgy éreztem, hogy kicsit degradáló Hófehérkére nézve. Az illusztrációkra azonban ebben a kötetben sem lehet panasz, gyönyörű képek elevenednek meg a szemünk előtt.

Az Aranyhaj illusztrációkkal sohasem vagyok kibékülve, egyszerűen egyik mesekönyv, ami róla szólt sem nyerte el a tetszésemet illusztráció tekintetében. Nem tudják olyan szépen megfogni Aranyhaj karakterét, mint a mesében. Ebben a kötetben azonban megtudjuk, hogyan is találkozott Aranyhaj és Pascal.  A barátságról szóló gondolatai azonban nagyon szépek. :)

A hercegnő és a béka soha nem tartozott a kedvenc meséim közé, de ez a kötet nagyon szép történetet mesél el, és a barátság összetartó ereje elevenedik meg a lapokon. Az illusztrációk sokkal szebbek, mint a mese képi világa, ami magával ragadja az embert olvasás közben. :)

Mindegyik történetben jelen van a barátság, melyről nagyon szép gondolatokat osztanak meg az olvasóval az írók. 
Egy szó mind száz, mindenkinek ajánlom ezeket a könyveket elolvasásra, akik a mai napig felnőtt testben élő gyermeknek tarják magukat, akik imádják a Disney meséket, és betéve tudják azok dalszövegeit. :)

A mesekönyvek összesített értékelése
Történet: 5 kastély
Illusztráció: 5 kastély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése