2018-03-30

Tamás Zsuzsa Kicsi ​Mimi sorozata - Mesevilág-péntek 5.

"A hideg téli égbolton mosolyogtak a csillagok. Kisnyuszi születik!"
Tamás Zsuzsa könyvsorozata a Kicsi Mimi egy parányi nyuszi életéről szól. 

Mimi a szüleivel él egy kinőtt nyúlüregben. Mint minden kisgyerek, ő is szeret otthon lenni, ragaszkodik az édesanyjához és a kedvenc játéka egy plüss katica. Mimi a történetek folyamán szemberekül azokkal a nehézségekkel, amikkel mindegyik kisgyermek a felnövekedés folyamán.
Szembenéz a költözéssel, az óvodába szoktatással, a kistesó érkezésével - csakhogy párat említsek közülük. 

Mindeddig a sorozat első három kötetéhez volt szerencsém, és érdeklődőn tekintek a negyedik rész elé.  


Kicsi ​Mimi és a Kökény ovi, Kicsi ​Mimi nagytesó lesz, Kicsi ​Mimi barátai 

Mindhárom könyvecskében két rövidebb mese kap helyet. A történetek bájosak, az illusztrációk is szépek, bár az első kötetben akad itt-ott egy két hajmersztő kép is, ami eléggé élettelen lett, és nekem, mint felnőttnek, többféle értelmezés is kitűnik belőlük. 
Mimi olyan, mint bármelyik kislány, aki fél a változástól, majd mégis megbarátkozik vele.
A költözés a nagyobb nyúlüregbe boldog véget ér, míg az óvoda első napjaiban a kis nyuszi ugyan szomorú és sírdogál az anyukája után, barátokra lel, és szívesen tölti ott az idejét. Betekintést nyerhetünk a betegség időszakába is, majd megérkezik a kistesó, és Mimi megtudja milyen is az, mikor már nem ő a legkisebb nyuszi a nyúlüregben. Szerencsére a történet pozitív véget ér. A harmadik kötetben Mimi barátokat is szerez egy párizsi nyúlfiú, és egy felettük lakó mókusfiú személyében. 
A sorok között megbújó igazi jelentésekből a kisgyerekek levonhatják a megfelelő következtetést az élethez, ami segít nekik feldolgozni az élet nehézségeit. S mit várhatnánk még el mindezen pozitívumok mellett még egy mesekönyvtől? Semmit. Minden adott: remek történet, gyönyörű illusztrációk, mélyebb jelentés...

Történet: 4,5 nyuszi
Illusztráció: 4,5 nyuszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése