2018-04-06

Susan Kreller: Varacska - Mesevilág-péntek 6.

Susan Kreller könyvét az egyik munkatársam ajánlotta nekem, aki már ismer annyira, hogy tudja, tetszeni fog. Nos, ezt a kötetet IMÁDTAM, és új kedvencet avattam. :) 

A Varacska már ott és akkor megfogott magának, mikor elolvastam azt a kifejezést, hogy: "indián törzsfőnök". Nem titok, hogy gyerekkorom óta rajongok az észak-amerikai indiánokért, a kultúrájukért, a zenéjükért, a regényekért, amik róluk és hányattatott sorsukról szól. Továbbá meg kell említenem, hogy nem szeretem a rosszízű tréfákat, amik az indiánokhoz köthetőek, ám szerencsére az ebben a könyvben szereplő indián törzsfőnökről szóló leírások végtelenül aranyosak és szerethetőek, mindenféle negatív felhang nélkül, s számomra "Varacska" mellett a könyv - testileg ugyan jelen nem lévő, de minden lapján szeretett egyéniségével átitatott - "Almásrétes törzsfőnök" könyve is. 

Maga a könyv édes, vicces, cuki történetek gyűjteménye Varacskáról, aki a legszeretnivalóbb szörny a világon. Sete, pontatlan, pofátlan, csintalan… elképesztően vicces, és esetlen. Tömény humor, hasfalszaggató vidám percek – ez mind Varacska, a könyv. :) 
Aki szeretne magának igazán vidám perceket okozni, végignevetni a nyúlfarknyi oldalakat mindenképpen ajánlom beszerzésre a könyvet.
Van benne minden, ami kell. Egy szörny, aki mindig elkésik, és ez a szörnytársadalom legmegtűrhetetlenebb tulajdonsága, kavicsos pizza, táncórák egy gömbölyded, édes szörnylánnyal, a főnök gyermekeire való idegtépő vigyázás, születésnap, tavaszkezdet, és sok-sok érdekes információ a szörnyek társadalmáról és illemszabályairól. Legalábbis, amit az írónő ebben a világban épített fel. 
Idézetek:
"Ezen kívül szerette a vad indián törzsfőnökről, Almásrétesről szóló történeteket."

"Varacska morgolódva kikászálódott az ágyból találomra megmosott kettőt a fogai közül, aztán feltűrte az ingujját."

"Az összes poszter a legnagyobb kedvencét, Almásrétes törzsfőnököt ábrázolta. Úgy döntött, megváltoztatja a poszterek sorrendjét: legfölülre rakta azokat, amelyeken Almásrétes különösen ádázul nézett."

"Szörnyűbbnél szörnyűbb táncokat tanultak: vérkeringőt, extra erős salsát, a néptáncok közül pedig a koporsódöngölőt."

"A kis szörnyek először is kezelésbe vették az Almásrétes törzsfőnököt ábrázoló posztert, és bajuszt meg szakállt rajzoltak a törzsfőnök ádáz arcára. Varacska a plafonon volt az idegességtől. Most mit csináljon? Borotvahabbal és pengével esett neki a poszternek, hátha sikerül leszedni a firkálást."

Történet: 5 szörnyi
Illusztrációk: 5 szörnyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése