2018-05-25

Disney ​Jégvarázs – Anna és Elza: Új történetek - Mesevilág-péntek 9.

Mint azt már többször is említettem - szerény személyem hatalmas Disney-rajongó, s mint olyan, habzsolja a meséket és a mesekönyveket egyaránt. 

A Disney repertoárjából a Jégvarázs az egyik kedvenc egész estés rajzfilmem. A stúdió ezzel a történettel valami mást, valami újat alkotott, hiszen a romantikus szerelem és ábrándozás mellett megjelenik benne az  önálló, erős, női főhős is, hangsúlyosabb szerepet kap a testvéri szeretet, és kapunk egy kicsit bohókás, kicsit tökkelütött, de szerethető férfi karaktert is, a már megszokott dalia helyébe.  
Elza személyében egy erős, karizmatikus, ámde magányos hercegnőt (királynőt) köszönthetünk a hősnők sorában, míg Anna felerősítve képviseli a gyengébbik nem alap kelléktárát. Mellettük megkaptuk a világ egyik legédesebb mellékszereplőjét Olaf személyében, kinek megítélése igen megoszló az emberek körében. Van, aki szereti, és van, aki a falra mászik a hóembertől, ám ebben a történetben minden meserajongóknak lehetősége van megtalálni a saját kedvencét. 

Sokféle könyv foglalkozik a Jégvarázs világával, s most az Anna és Elza: Új történetek c. könyvről hoztam egy rövidke értékelést. 

Maga a kötet csodálatos képekkel illusztrált, aranyos történetek gyűjteménye a norvég helyszínen játszódó világból, ami igazi kikapcsolódást nyújthat a gyermekek számára, a mozgóképes eredetijéhez képest azonban kissé bugyuta, és felnőtt fejjel talán túlontúl egyszerű. A rövid mesék által azonban picit közelebb kerülhetünk Elzához és Annához, és megtudhatjuk, hogyan töltik napjaikat Arendelle királyságában. Van benne bálszervezés, ami a nép és az uralkodócsalád közti kapocs elmélyítését szolgálja, cuki rénszarvaskölyök, szomszéd királyságok felkeresése, utazás, találkozás egy kellemetlen személlyel, akit a meséből már ismerhetünk (nem, nem Hans az 😄)... A legjobb sztori azonban kétségkívül Olaf nyári napja. Nincs mese, a kis hóember annyira cuki, hogy azonnal rabul ejti az ember szívét. 
A kötet negatívumaként azt tudnám kiemelni, hogy több történetet is ugyanazzal a képpel illusztráltak, ami nem igazán szerencsés, sőt kicsit furcsa is, hiszen rengeteg grafika készült a meséhez, tehát lett volna miből válogatni.

A kötetet nagy Disney rajongóknak, de leginkább kisgyermekes szülőknek és porontyaiknak ajánlom, és ha minden igaz, remélhetőleg érkezik majd a 2. kötet, melyben a kalandok tovább folytatódnak.


Történetek: 5 hóember
Illusztrációk: 5 hóember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése