2018-07-06

Bodnár Zalán · Németh Gyula: Cristiano ​Ronaldo - Mesevilág-péntek 14.

Sziasztok!

Ma egy Cristiano Ronaldo életéről szóló könyvértékelést hoztam, mely a Twister Media kiadó gondozásában jelent meg a 2018-as Könyvhétre. 

A kötetet Bodnár Zalán írta és Németh Gyula illusztrálta, és ha hinni lehet a hátlapon található "pletykáknak", akkor érkezni fog szépen sorban a Messi, Neymar és az Ibrahimovic életéről szóló könyvecske is. 

Értékelés: 
Teljesen őszinte leszek. Nem igazán rajongok a fociért, nem is tudok sokat magáról a sportról, és csupán néhány mérkőzés törtrészét láttam. Az egyetlen biztos pontom a Tsubasa kapitány c. anime, melyet gyermekkoromban is követtem, ahogy az idei 2018-as adaptációt is. 
A fociról, mint sportról szóló történetek mindezek ellenére is érdekelnek. 

Az előrendelési időszakban ebben a kötetben egyedül a grafika keltette fel a figyelmem. A "kiskirálylány" Ronaldo, akiből csak úgy sugárzik a magabiztosság és az önteltség, nem érdekel. De nem tudtam ott hagyni a kötetet, és az illusztrációk miatt nem is bántam meg a vásárlást.  

Bodnár Zalán hétköznapi stílusban ír, nem használ bonyolult mondatokat, ami számomra túlontúl zavaró volt olvasás közben. Rendben... A könyv gyerekeknek íródott, mégis azt éreztem, hogy túlontúl egyszerűre sikeredett. Ezen felül, a szöveg dizájnját sem gondozták megfelelően, ugyanis nem sorkizárt, amitől én személy szerint a falra mászok. Fényévekkel jobb ránézni egy olyan szövegre, ami szépen rendezett, mint egy kesze-kusza irományra. Kétségkívül ez már nem az író hibája. 

Németh Gyula azonban remek munkát végzett! Az illusztrációi gyönyörűek, Ronaldo arcára elég egy pillantást vetnem, és máris be akarom törni az orrát, annyira tenyérbemászó és öntelt - tökéletesen olyan, mint a való életben. A rajzok azonban remekül illeszkednek a szöveghez, és ezernyi érzelem köszön vissza róluk, ami hatalmas pluszt ad a kötetnek. 

A kötet Ronaldo születésével és gyermekkorával indít, majd történik egy hirtelen váltás, ahol elkanyarodunk olyasféle érdekes információk felé, mint pl. hogy nincs tetoválása, mert az könnyen elfertőződhet, és mivel rengeteg vért ad - nem kockáztat. A felépítés kissé rendezetlen lett. A gyors váltás és a jótékonykodások leírása után ismét visszatértünk az életéhez, immár felnőtt családi hátteréhez, majd számokban láthatjuk sikereit. A végére pedig kapunk egy cuki kifestőt, és a kis focisták tornagyakorlatokat is végezhetnek a kötet két utolsó oldalán leírt gyakorlatok segítségével. 

A kötet legérdekesebb motívuma a pillangó, aminél kétszer is hangosan felnevettem. A poént nem szeretném lelőni, érdemes elolvasni. :D

Összegzés: 
Mindent egybevetve nagyon jól szórakoztam a könyv olvasása közben, és érdekes információkkal is gazdagabb lettem, a kötet legnagyobb erőssége azonban az illusztráció. Kíváncsian várom a további részek megjelenését.
A könyvet a focit szerető lurkóknak ajánlom!  

Történet: 4/5*
Illusztráció: 5/5* 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése