2018-07-02

Daisy Meadows: Milli ​csodás előadása - Értékelés

Sziasztok!

Ma a Manó könyvek kiadó gondozásában megjelent Varázslatos állatbirodalom c. sorozat kiegészítő kötetéről, a Milli csodás előadásáról hoztam értékelést.

A borító első látásra szerelem volt: nyuszi és tütü. *-* Ezen túllépve pedig egyébként is rajongok a sorozat illusztrációiért, így nem kellett gondolkodnom azon, hogy megvegyem-e a könyvet, hiszen a sorozat minden kötetét megszereztem már! :D  

A történetről röviden: 
Adott két kislány Lili és Luca, akik a varázskandúr, Bizsu segítségével jutnak át a Barátság-erdőbe, ahol mindig meleg van, ám a varázslatos átjárót átlépve havas táj tárul a szemük elé. Bizsu megnyugtatja a két lányt: nincs semmi baj, csupán kezdetét vette a Fagyos Fesztivál, ami egy három napon át tartó ünnep, s melyet az erdő beszélő, barátságos kis állatai nagyon szeretnek. Milli, a kisnyuszi rendkívül izgatott, ugyanis a harmadik nap estéjén balett előadása lesz a Harmónia Színházban. 
A semmiből azonban váratlanul felbukkan egy gonosz boszorkány, Grizelda, aki meg akarja kaparintani az erdőt, s éppen kapóra jön neki a hó és a fagy. Ellopja a három Téli Csodát: egy lila szilvát, egy hatalmas hópelyhet, és egy krémszínű hóvirágot, melyek a Fagyos Fesztivál elengedhetetlen kellékei. Az időjárás így a feje tetejére áll, s ha a négy barát - az erdő állatkáinak segítségével - nem szerzi vissza a három Csodát a harmadik napnyugtáig, a Barátság-erdő örökké fagyos marad...

A kötet három nagy fejezetből áll, melyek a Cukorszilva, a Hópehely és A hóvirág címet viselik. Beszédes nevek ezek, melyek a Téli Csodákat jelölik, s az egyes fejezetek az adott ereklye megtalálásáról szólnak.

Lili, Luca, Bizsu és Milli számtalan veszélyes és vidám kalandot él át, hogy megmentsék a Csodákat a boszorkány titkos talpnyalóitól, akik a történet elején még igazán ellenszenves teremtmények...
A kötetben többször felbukkan Ász kapitány, a mókás gólya, az Ász légitársaság kapitánya, és Bölcs Bagoly bácsi, a szavakban betűket felcserélő humoros feltaláló, aki találmányaival segíti az erdőben élőket túlélni a telet.
A mesében fontos szerepet játszik még a fekete hattyú, Adél Hóolvasztó tánca is, ami egy kilátástalan helyzetből menti meg a négy jó barátot.

Lili és Luca két aranyos, tiszta gyermek, míg Bizsu, egy bölcs és okos macska. Jelen pillanatban még nem tudom, hogy a többi kötetben is ennyire mellőzött szereplő-e a meseregény eleji bemutatkozójához képest, de nemsokára kiderítem.


A kötet abszolút főhőse és HŐSE azonban Milli, a tüneményes kisnyuszi, akinek az élete a balett, ám okosságból és bátorságból sincs híján. :)

Érdekesség:
- Az angol eredetiben a nyuszi a Mia nevet viseli, és bevallom őszintén nem értem, miért kellett a nevet lecserélni, ennek a magyarázatára rendkívül kíváncsi lennék...
- Daisy Meadows - A sorozat írója valójában Linda Chapman, a nagysikerű Heartland lovas könyv- és filmsorozat írónője, aki többféle álnéven is publikál. 

Összegzés: 
Milli immár színesben - A kép saját munkám. 
A kötet önállóan is olvasható, nem érződött a rövidke előzménykötetek hiánya. Gyermekek és felnőttek számára is könnyen és gyorsan befogadható, érthető, kalandos mese. A szereplők szerethetőek, az illusztrációk gyönyörűek és engem személy szerint arra sarkalltak, hogy vásároljak belőle még egy példányt, amit aztán az elejétől a végéig szépen kiszínezhetek, mint egy felnőtt színezőt -  egy plusz varázslatot adva ezzel a bájos mesének.
A kötet vékonyka, nagy betűvel íródott, így abszolút gyermekbarát, a felnőttek számára már inkább zavaró, de gyorsan hozzá lehet szokni - és elvégre nem ők az igazi célcsoport.
Egy szó mint száz, mindenkinek ajánlom a Varázslatos állatbirodalom c. sorozat köteteit, aki igazán minőségi meséket szeretne a kezében tartani.

Történet: 5/5 nyuszi
Illusztrációk: 5/5 nyuszi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése