2018-07-09

Writer's Book Tag

Sziasztok!

Ma egy új Book Taggel jelentkezem, amit @Bódis_Éva osztott meg a Moly.hu oldalon, ez pedig nem más mint a Writer's Book Tag. Az eredeti poszt itt olvasható. 

Első vázlat - Egy könyv vagy sorozat, amit még nem olvastál
No, ebből rengeteg van. XD Most mégis Jen Calonita Fairy Tale Reform School sorozatát hoznám, ami erősen várólistás, és remélhetőleg nemsokára sorra kerül. Az alapötlet mindenesetre nagyon figyelemfelkeltő, és a borítók is csodaszépek. :) Megváltozhat-e a gonosz? Válhat-e belőle hős? Megérdemli-e a "boldogan élt, míg meg nem halt" befejezést? Nem mindennapi, a lélek legmélyére mutató kérdések ezek...

Második vázlat - Egy könyv vagy sorozat, amit második olvasásra már nem szerettél annyira
Farkas Róbert Eszes Róka sorozata másodszor olvasva sajnos már nem annyira figyelemfelkeltő, noha az illusztrációk nézegetését soha nem lehet megunni. 

Végső vázlat - Egy könyv vagy sorozat, amiért sokáig odavoltál
Ez minden kétséget kizáróan Peter Freund Laura sorozata, amit az első kötet megjelenése óta imádok. A Laura és Aventerra titkai c. könyv 2003-ban jelent meg, és ez idő tájt én még az általános iskola padjait koptattam. A kötet letehetetlen volt. A mai napig emlékszem, ahogy ott csücsülök a családi házban a forgós székemben, és falom a sorokat. Az első rész azonnal folytatásért kiáltott, és minden kötet beszerzésre került - még a megjelenés napján. :) A könyvsorozatot évekkel ezelőtt sokan tartották a Harry Potter német verziójának, de szerény véleményem szerint nem lehet összehasonlítani a kettőt. Míg a Harry Potter teljes egészében a modern világban játszódik, addig Peter Freund sorozata kosztümös tájakra is elkalauzol bennünket, egy idegen világba, ahol királyok, lovagok, sárkányok élnek és a gonosz mágia megkeseríti az emberek életét...
Sajnos ezt a sorozatot kölcsön adtam egy középiskolai osztálytársamnak, aki salátaként hozta vissza.  Összetört a szívem a könyvek látványától.😭Innen keltezhető, hogy soha többé nem adok kölcsön semmit. :(
Azt hiszem, megpróbálóm újra beszerezni antikváriumból az egész sorozatot... 

A karakterek halála - Egy könyv vagy sorozat, amit megsirattál
Ez a 2017-ben olvasott Utánad a sötétbe c. könyv, A. Meredith Walters tollából, aminek az olvasását nem is értem, miért halogattam olyan sokáig. A történet azonnal a kedvencemmé vált, és életem során sokszor fogom még újraolvasni, a folytatásával együtt. A könyvhöz ajánlott beszerezni egy 100 darabos zsepit, de nem garantálom, hogy elég lesz!

Lyukak a sztoriban - Egy könyv vagy sorozat, amiben csalódtál
Sajnos Christopher Paolini Eragon sorozata hatalmas csalódást okozott. Az első részt még imádtam. Igazi kuriózumnak számított gyermekkoromban és teljesen beleképzeltem magam a világba, a szereplők közé, akikkel együtt sírtam és nevettem. Emlékszem, mennyire vártam a film megjelenését, és örültem, hogy Murtagh karakterére egy remek színészt találtak, aki valóban hasonlít a könyvbéli alakhoz. A második és harmadik kötet már nem tetszett teljes egészében, de végérvényesen a zárókötet törte össze a szívem, pedig oly sok reményt fűztem a sárkányos sztorihoz, aminek az első és második része számtalan jelenete váltott ki belőlem erős érzelmeket. 

Írói válság - Egy könyv vagy sorozat, amit sosem fejeztél be 
Hasonlóan az eredeti forráshoz, ehhez a ponthoz Stephenie Meyer Twilight sorozatát tudom csak hozni, aminek az olvasását sokáig halogattam. Az órási hype engem nem ragadott magával, és évek múltával gondoltam csak úgy, hogy adok egy esélyt az Alkonyatnak. Az olvasással az Újhold első pár fejezetéig jutottam el. A szerelmi háromszög megjelenése után zártam be a könyvet. Agyfrászt kapok a szerelmi sokszögektől, ha tehetem, elkerülöm őket. Ha ez nem lehetséges, akkor pedig kínkeservesen rágom át magam rajta. :( A filmeket is évekkel később, a nagy hype lecsengése után néztem csak meg. Egyszer nézősek voltak. Persze nem mondom, néhány jelenet nagyon is jól sikerült, de meghagyom a rajongást a tiniknek. :)   

Visszajelzés - Egy könyv vagy sorozat, amit bárkinek ajánlanál
Josh Malerman: A végzet tébolyult kereke ❤ Számomra 2017 legjobb könyve!! A pszichológiai horror soha nem volt az én műfajom, és magától az írótól sem olvastam még előtte semmit, a nagy sikerű Madarak a dobozban c. regényét sem, ez azonban rögtön felkeltette az érdeklődésemet a talányos fülszövegével, ami igen erős sztorit sejtetett. Nem csalódtam! A könyv végig izgalmas és érdekfeszítő volt, és reszketett is rendesen a gyomorom olvasás közben a vonaton a horror műfajának köszönhetően. Magához láncolt, földhöz vágott, örök szerelmem marad egész életemben. Egyedül annyit tudnék felróni az írónak, hogy miért írta ilyen rövidre ezt a könyvet? Miért? Miért? Miért? :D Vissza akarok menni a Danes-sel a sivatagba, így van egy olyan érzésem, hogy most ennek a tagnek köszönhetően sokadszorra is leveszem a polcomról. A könyv ihletet is adott, és jelenleg is egy ehhez kapcsolódó történeten dolgozom. Mindenkinek bátran ajánlom az író munkásságát! :)
A könyvről részletesebben az alábbi linken olvashattok, de előre szólok, hogy a bejegyzés erősen spoileres: http://sadaboga.blogspot.com/2017/07/josh-malerman-vegzet-tebolyult-kereke.html

Köszönöm a lehetőséget a Tag kitöltésére Bódis Évának és köszönöm neked, kedves Olvasó, hogy kitartottál a bejegyzés végéig! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése