2018-08-08

Top5 Szerda 2018.08.08. - Books You Liked with Tropes You Usually Hate - Könyvek, melyeket a klisék ellenére is szeretek...

Sziasztok!

Az e heti témával igen nagy gondban voltam, ugyanis soha nem érdekeltek a klisék. Ha tetszett egy fülszöveg, egy történet, lehetett az éppen egy klisé 100. darabja is - nem érdekelt. Most sem érdekel! :) Egyetlen dolog borít ki, mégpedig a szerelmi háromszög! Ezeket a könyveket messze el is kerülöm, tehát nem is tudok olyat hozni, amit szerettem... az Alkonyat könyvsorozatban is csak az Újhold első egy-két fejezetéig jutottam el, aztán raktam is félre... khm... khm... 

Egy szóval, rettentő nehéz dolgom van, és bevallom, hogy utána is kellett olvasnom, milyen trendi klisék is vannak, amikből talán tudok válogatni. Hát, nem tudtam... ^^

Olyannyira nem zavarnak ezek a "klisék", hogy valami fenomenálisan érdektelen vagyok ezekkel kapcsolatban... Mindenesetre a neten böngészve találtam még egy olyan témát, amitől szintén a falra mászok, mégpedig azt, ha minden férfi ugyanabba a lányba szerelmes, és az esetleges többi női szereplőt teljesen jellegtelennek mutatják be. Sajnos azonban ilyet sem olvastam... ^^ /Animét persze tudnék hozni százszámra XD/

Vért izzadtam, mire összeszedtem az alábbi öt könyvet, amiből csak egy cím ugrott be elsőre: az Obszidián... 

Nézzük is akkor, mit kreáltam ma össze. :D ^^

Figyelem, az alább látható közhelyek személy szerint nekem nem az ellenségeim, és szeretném ismételni önmagam, miszerint a fentebb felsorolt két klisé láttán megyek csak a falnak, így ebben a posztban olyan meghatározásokat hoztam, amit jómagam a témába illő kategóriának érzek, ellenben egyáltalán nem zavar! 

Figyelem, ha nem olvastad valamelyik könyvet/könyvsorozatot, akadhatnak a posztomban spoilerek! Ha ez a lehetőség fennáll, kérlek óvatosan olvass tovább, nem szeretném elrontani az első olvasás élményének örömét! :) 

A könyv, melyben egy teljesen átlagos lányból természetfeletti képességekkel rendelkező ember lesz
Jennifer M. Almentrout: Obszidián

Katy és Daemon történetében azt hiszem többféle klisé is keveredik egymással, hiszen egy átlagos tinilány beleszeret az irtó dögös "rosszfiúba", akiről kiderül, hogy földönkívüli, majd természetesen az érzéseit viszonozni fogják, sőt, ő maga is természetfeletti képességek birtokába kerül. Folytassam? :)
Mindezek ellenére nagyon szerettem a sorozatot és a szereplőket, s noha "százszor" nem fogom újraolvasni, jó párszor a kezemben fogom még tartani életem során. :) 

A könyv, amiben az egyszerű, szegény parasztfiúról kiderül, hogy egy gonosz lovag sarja, majd kiválasztott sárkánylovassá válik
Christopher Paolini: Eragon

Az Eragon, megjelenésekor igazi kuriózumnak számított - legalábbis számomra. A történet érdekes volt és izgalmas, és úgy éreztem, hogy egy remek sztori van kialakulóban... Az Elsőszülött még jó volt, a Brisingr vége sok jót már nem ígért, a befejezés meg örökre elvette a kedvem a sorozattól...
:( Az első rész azonban a mai napig a szívem csücske, még ha ez az érzés el is halványodott az eltelt, hosszú-hosszú évek alatt. :)
"A szegény fiú nagy dolgokra hivatott" jelenség ebben a könyvben is jelen van, csupán fantasy környezetbe helyezve, ahol jobban meg is állja a helyét, hiszen az elnyomott pórnép segítőjévé válik, bár sajnos a végén ő maga nem nyeri el a boldogságot... (Legalábbis én nem tudok úgy gondolni a 4. rész végére, mint happy endre...)

Egy klasszikus mű újragondolása
Marina Fiorato: Beatrice

Shakespeare Sok hűhó semmiért c. komédiájának továbbgondolt regényadaptációja, ami kétségkívül érdekesre és izgalmasra sikeredett. Vannak ugyan unalmasabb részei, de a mester más műveiből is felbukkanó szereplők, a történelmi alakok és maga a történelmi események megjelenítése igazán eredeti ötlet volt az írónőtől, akinek sikerült egy magával ragadó regényt alkotnia.


A könyv, ami egy klasszikus mese kibővített változata 
Jessica Day George: Éjféli bál

A kötet a 12 táncoló hercegnő mese adaptációja, mely egy rendkívül összetett világot tár az olvasó szeme elé, és mindvégig sikerült fenntartania a figyelmet. :)
/Hercegnő+szegény sorból származó fiú/

Egy mesekönyv, amiben a szörny egy édes, cuki, szeretnivaló karakter
Susan Kreller: Varacska


Gondoljunk csak egy "vérszomjas" szörnyre, aki nagyon sokszor nem is olyan vad, mint gondolnánk, sőt!, a lelke mélyén jóságos!
Nos, jelen esetben is erről van szó, csak ez egy mesekönyv, amiben még az illusztrációk is segítenek abban, hogy ne igazi szörnyként gondoljunk a főhősre, mert az annyira cuki, hogy nem tudjuk komolyan venni a gonoszságát! ;) :)


Végigolvasva ezt a bejegyzést, sok értelmét sajnos nem láttam ennek a témának, tekintve hogy nem vagyok kliséellenes, és nem szaladok ki a világból, ha találkozom egy mások számára már elcsépelt történettel. Mivel azonban nem szerettem volna kihagyni egy hetet sem, így megpróbáltam kihozni belőle valami mást, ami remélem elnyeri a tetszésetek. :)
A poszt végére eszembe jutott azonban még egy klisé, hogy a dobogót is meg tudjam tölteni, ez pedig nem más, mint a homoszexuális mellékkarakter szerepeltetése, akinek tulajdonképpen sok köze nincs a fő cselekményhez, és csupán azért szerepel, mert manapság trendi szerepeltetni legalább egy ilyen karaktert a történetben, de meglennénk ennek említése nélkül is. De ettől sem megyek a falnak! ^^ Így el is búcsúzom ettől a halva született témától, ami egyáltalán nem feküdt most nekem... XD 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése