2018-06-01

Aranyhaj ​– Az örökkön örökké előtt - Mesevilág-péntek 10.

Disney... of course :D
Mi mást is hozhatnék a Mesevilág-péntek következő részében, mint egy régi-új klasszikust, és ez nem más, mint: Aranyhaj.

A mesét természetesen már megjelenéskor láttam és a rákövetkező kisfilm, ami Aranyhaj és Eugén házasságkötéséről szól, Pascal és Maximus őrülten vicces kalandjaival megspékelve, szintén alapmű. Azt azonban nem tudtam, hogy picit másfajta stílusban ugyan, de a Disney Channel műsorra tűzte az Aranyhaj - A sorozat nevet viselő, rövidke részeket felvonultató folytatást, s csak ennek a könyvnek az előkészületi státuszánál szereztem róla tudomást. A sorozat kellemes csalódást okozott... 

Az Aranyhaj - Az örökkön örökké előtt a sorozat első részének mintegy előzményét meséli el, kibővítve lényegi azt információkkal. 
A történet kezdetén Aranyhaj és Eugén immár a palotában él, s míg a lány ismét bezárva és korlátozva érzi magát, addig a rablóból lett jófiú nem is lehetne boldogabb. Aranyhaj édesapja nem veszi észre, hogy tulajdonképpen ugyanazt teszi a lányával, mint Nyanya Banya - bezárja és óvja mindentől és mindenkitől. Ugyan a két karakter indítékai merőben eltérnek, a végeredmény sajnos ugyanaz. Éppen ezért, egy hirtelen ötlettől vezérelve Aranyhaj egyik éjjel kiszökik a várból udvarhölgyével, és a harcos kísérő ötletétől felbuzdulva felkeresnek egy titkos helyet, ahol különös kristályok nőnek ki a földből, amik sérthetetlenek. Természetesen a kristályok megváltoztatják Aranyhaj életét, és valamilyen természetfeletti erőnek hála hosszú aranyhaja visszanő, igaz, gyógyító erejét nem kapja vissza... Egy probléma van csupán: másnap délelőtt a lány a koronázási ceremóniára hivatott, ami hercegnővé válásának kezdetét jelenti...
Aranyhaj és barátai minden tőlük telhetőt megtesznek a hajzuhatag eltüntetése érdekében, ami természetesen lehetetlen. Végül a palotára leselkedő veszély felfedi a lány titkát, s a könyv véget ér, arra motiválva az olvasót, hogy folytassa a történetet a sorozattal, ahol hőseink rengeteg kalandot élnek még át.

Az alaptörténet minden kétséget kizáróan ötletes, az Aranyhaj és az Eugén között fennálló űr azonban korántsem az. Egyértelmű, hogy 18 évnyi bezártság után Aranyhaj szabadságra vágyik, míg a hányattatott sorsú Eugén tökéletes életet és boldog jövőt képzel el a palotában, eleinte mégis úgy tűnik, hogy egyikük sem akar kompromisszumot kötni... Szerencsére - tündérmeséről lévén szó, a végén minden megoldódik. 🎔

Kivitel: A Libri Kiadó remek munkát végzett a könyvvel, és egy gyönyörű, igényes kiadást foghatunk a kezünkbe. A történet könnyen olvasható, érdekes és izgalmas, egyetlen negatívumként egy fordításbeli problémát emelnék ki. 
Kosztümös történet révén, nem illenek a regénybe olyan modern szavak mint pl. a "tinédzser". A szó többszöri szemléltetése kifejezetten rontotta az olvasás élményét, amit számos más, régiesebb kifejezéssel lehetett volna helyettesíteni, mint pl. a serdülő, vagy éppen az ifjú szavak.
Ez megakasztott olvasás közben, azonban más hibát nem tudok felróni a könyvnek, amit minden Disney és Aranyhaj rajongónak ajánlok. 

Történet: 4,5 serpenyő
Kivitel: 5 serpenyő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése