2018-06-29

Irány a természet! Kreatív ötletek ifjú felfedezőknek - Értékelés - Mesevilág-péntek 13.

Sziasztok!


Ma egy kissé rendhagyó könyvvel érkezem a Mesevilág-sorozatomba, ami ugyan gyermekkönyv, de ismeretterjesztő is egyben - méghozzá nagyon részletes, és érdekes kötet, mely az Irány a természet! Kreatív ötletek ifjú felfedezőknek címet viseli.
A kötet hat témakörre bontva vezeti be az ifjú kalandorokat a természet világába. Megismerkedhetünk a tavak, folyók és tengerek élővilágával, a vadon élő állatok világával, felfedezhetjük az erdőt, megtanulunk tájékozódni a vadonban, érdekes ismereteket szerezhetünk az időjárásról és még az éjszakai állatvilágba is bepillantást nyerhetünk. Teszi a könyv mindezt úgy, hogy játékos feladatokat és remek ötleteket is ad a szabadidő hasznos eltöltésére. 

A könyv megtanítja az olvasót az alapvető természeti kultúrára, és rengeteg hasznos definíciót ír le, mint pl. árapálytócsák: az árapálytócsák kis tavacskák, melyek a dagály után maradnak vissza a parton.
Fokozottan figyelmeztet a veszélyekre, a természet megóvására, és arra, hogy felnőtt kíséret nélkül a gyerekek ne nagyon randalírozzanak és tegyék ki magukat a veszélynek az erdőben. Mindezen információ szépen, nem általánosítva és nem dorgálón kerül megemlítésre.   

A kötetből megismerhetjük pl. a különböző állatok lábnyomait, megtaláljuk benne a morze ABC-t, és plusz érdekességként a szemaforjeleket is bemutatja. Az északi égtáj megkeresésére egy olyan módszert vezet fel, ami számomra teljes újdonsággal hatott. 

A Művészet a vadonban c. alfejezet különösen gyönyörű illusztrációkat tartalmaz és a könyv egyik legszebb két oldala, a Felhőatlasz c. fejezettel együtt, ami egyszerűen csodálatos. 

Az Éjszakai felfedezőtúra Milyen a természet éjszaka? c. alfejezetben pedig mókásabbnál mókásabb állatrajzok találhatók. 


Figyeljétek, a Csillagnézőben c. alfejezetben ezt a kis sunyi rókát. Hát nem édes? :D 

A Sütögetés a tűzön c. fejezet tartalmazott számomra egy furcsa ötletet, miszerint készítsünk kukoricát az erdőben. Hát nem tudom, ez mennyire erdőbe való étel, és hogy az hogyan is lesz finom és puha 20-25 perc alatt, tekintve, hogy főzni is ezer évig kell, de a könyv szerzői nyilvánvalóan okosabbak nálam, és van fogalmuk a VADON-ról (míg nekem nincs XD). Nem vagyok egy nagy kirándulós ember, így elhiszem, hogy 25 perc alatt ebből remek kis "lakomát" lehet csapni. :D

Összegzés:
A kötet rendkívül hasznos és érdekes gyermeknek és felnőttnek egyaránt, akár ismeretterjesztés bővítése, akár a  gyakorlati alkalmazás céljából. Az illusztrációk gyönyörűek, az állatrajzok rendkívül aranyosak, és rengeteg humoros percet okoznak. 
Ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, aki természetbarát, és annak is, aki nem! :D 

Tartalom: 5/5*
Illusztrációk: 5/5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése