2018-08-05

Hello London! - Shakespeare's Globe

Sziasztok!

Ahogy ígértem, külön jelentkezem a Globe és a Shakespeare-kiállítás részleteivel, ami az egyik legmeghatározóbb élmény volt számomra egész eddigi életemben. ❤

Akik olvasták a Hello London 1. részét, tudhatják, hogy sajnos csak második nekifutásra tudtuk megtekinteni a színházat, ugyanis nyáron csupán délelőttönként indulnak túrák, míg délután - minden egyes nap - a Shakespeare-társulat a mester egy-egy darabját játssza a nagyközönségnek. Ezekre a darabokra - csakúgy, mint itthon egy színházi előadásra - külön jegyet kell váltani, és bárki megtekintheti az eredeti környezetben és kosztümökben játszott műveket. Shakespeare-kiállítás:
Szombat reggel, a jegy megvétele után kevesebb mint másfél óra állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy megtekintsük a Shakespeare-kiállítást, ami közvetlenül a Globe mellett látható. Ez a kiállítás tulajdonképpen két hatalmas szintet takar magában, amire édes kevés az a másfél óra. 

A felső szint első részében található egy hatalmas, csodaszép "térkép", ami a mester életművét mutatja be időrendben, míg utána eredeti kéziratokat és néhány korabeli leírást találhatunk a színházról, amiket a kor Londonjának és az emberek életének bemutatása követ. Ez a szekció nem foglalkozik konkrétan magával a mesterrel, de a korabeli házak berendezése, a kézimunkasarok és az információs táblák után újra visszatérünk Shakespearre: tulajdonképpen konkrétan a darabjaira. Láthatunk korabeli jelmez-rekonstrukciókat, a színészek által viselt ruhadarabokat, gyermekeknek kiírt pályázatok döntős helyezettjeinek alkotásait, korabeli hangszereket, míg a falakon a színészekről, a ruhákról, és a zenéről olvashatunk. 

Kapunk némi információt a Globe újjáépítéséről és a munkálatokban részt vevő emberekről is. 

Az alsó szinten egy csodaszép és élethű makettet találunk a színházról, egy korabeli nyomdagép és egy lélegzetelállító festmény /Szentivánéji álom/ mellett, valamint több apró kelléket láthatunk a darabokhoz, plakátokat, faliszőnyegeket, egy szóval mindent, ami szem-szájnak ingere. ;) 

A kiállítás gyönyörű darabja egy félig nyitott szekrénybe bújtatott koponya, valamint az apró oldalfülkékben elrejtett nyomógombos tábla hangszórókkal, ahol több híres személy előadásában hallgathatjuk meg a mester ikonikus mondatait. *-*

Sajnos az utolsó részeket már sietve kellett végignéznünk, ugyanis a kiállításból közvetlenül nyílik az ajtó a Globe felé vezető lépcsősorra, ahová 5 perccel a kezdés előtt gyülekezőt hirdettek. 

Globe: 
A túránk 11.15-kor kezdődött, és meglepődve tapasztaltuk, hogy magyar útmutatót is kérhettünk, ami tulajdonképpen egy A4-es oldalt jelentett, az egyik felén képekkel, a másik felén a színházról leírt információkkal. 

A túránk kezdetén kaptunk egy fejhallgatót és egy kis "headset"-tet is, amin keresztül hallhattuk az idegenvezető hölgy minden szavát. Szerencsére egy nagyon kedves és humoros hölgyet kaptunk, aki nagyon szépen beszélt angolul, s csak az én csekély szókincsemnek volt köszönhető, hogy nem értettem mindent, amiket aztán meg kellett kérdeznem kísérőtársaimtól. 
A hölgy elmondta az első színház leégésének körülményeit, beszélt az újjáépítésről, illetve arról, hogy szalma és egyéb gyúlékony anyagok helyett itt már cserepeket használtak, meggátolva ezzel egy esetleges tűzvészt. 

Megtudtuk, hogy a nemes emberek a színpad két oldala melletti emelvényeken foglaltak helyet, hogy a pórnép láthassa a legújabb divat szerint elkészült ruhájukat, míg a színpad előtt az "egy pennys büdös emberek", azaz a mosdatlan pórnép nézhette végig az előadást. 

A színházi túra kb. 45 percig tartott, és lehetőségünk adódott több helyről is megcsodálni a Globe-t, a színpadot, Júlia erkélyét, a díszítő elemeket és minden apróságot. ❤

A Globe és maga a kiállítás is gyönyörű volt, ahol egy napon szeretnék megnézni egy korabeli előadást is, hiszen hatalmas élmény lehet! *-*

A túránk végeztével a Shakespeare shop-ban kötöttünk ki, ami egy gyönyörűen berendezett, nem is olyan apró bolt, ahol értelmes és igazán minőségi emléktárgyakat és könyveket lehet vásárolni. 
Jómagam egy Vízkereszt könyvvel, könyvjelzőkkel, hűtőmágnessel, radírral, tollakkal és egy életmű vonalzóval lettem gazdagabb: mindezt nagyon olcsón! :) 


Aki szereti Shakespearet, és alkalma adódik kiutazni Londonba, feltétlenül látogassa meg a színházat, ami életre szóló élményt ad a léleknek! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése