Top5 Szerda 2018.08.29. - Book List for Class on [pick genre/trope/etc] - Kötelező olvasmányok újratöltve... :)

Sziasztok!

Az e heti téma rendkívül érdekes, hiszen végre saját magunknak állíthatjuk össze az iskolai kötelező olvasmányok listáját. Mivel azonban itt csak öt könyvnek van hely, igyekeztem olyan művekre fókuszálni, amik nem szerepelnek a kötelezők listáján. 
Rajongóként természetesen rögtön eszembe jutott a Harry Potter, a Rumini és a Helka - de ezek - óriási szerencsénkre - már a kötelezők listáját bővítik piciny hazánkban. Mivel Verne, Mándy és társaik az ajánlott olvasmányok között szerepelnek, így most róluk sem ejtenék szót.

Az e heti témát három nagyobb pontra bontottam, és a már egészen piciktől kezdem el a kalandozást a könyvek világában, amit a középiskola éveiben fejezek be. :) Azonban én nem egy adott sémára állítottam fel a bejegyzést, hanem igyekeztem olyan köteteket hozni, amikről úgy érzem, érdemesek lennének az ifjúság figyelmére. :) Lássuk is akkor a medvét! ;) :D

I. Általános iskola - alsó tagozat

Kemény Kristóf: Szökjünk ​ki focizni! (Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai 1.)

Puskás Ferenc neve - véleményem szerint - egy magyar embernek sem ismeretlen, hiszen kicsiny hazánk egyik legnagyobb focistájáról beszélünk.
Kemény Kristóf könyve Öcsi gyermekkorába repít minket vissza, és rendkívül olvasmányosan és szórakoztatóan mutatja be nekünk a kisfiú labda iránti szeretetét, a foci iránt érzett olthatatlan szenvedélyét.
Kristóf Öcsije egy imádnivaló gyermek, aki - saját egészségével mit sem törődve - rúgja a bőrt a többi suhanccal.
A kötet gyönyörű illusztrációkkal tarkított, és véleményem szerint nem csupán a fiúgyermekek szívét dobogtathatja meg, hiszen ebben a korban a lányok is kiemelt figyelmet fordítanak a fiús sportok iránt.
A kötetnek ott lenne a helye Fekete István Vukja mellett! 


II. Általános iskola - felső tagozat

Simone Martin-Chauffier: Kalandok a kalózhajón

Egy vérbeli kalandregény - kalózregény - a javából, tele titokkal, kalanddal, megoldandó rejtélyekkel!
Az írónő remekül adagolja az információkat, és gyermekfejjel teljesen magával ragadott a története, ami büszkén megállja a helyét Stevenson Kincses-szigete mellett is.
Nem kell világmegváltó dolgokra gondolni, ez a regény nem a modern világ szülötte, nem tucatregény, és éppen ezért varázslatos. Nem használ elcsépelt sablonokat, a szereplők szerethetőek, és egy olyan világba repíti el az olvasót, ahová gyermekfejjel mindannyian vágytunk egyszer... sokan még ma is...

Neil Gaiman: Coraline
A Coraline már jóval komolyabb hangvételű mű, mint az előző kettő, ám a mondanivalója okán a kötelezők között lenne a helye, hiszen olyan tanulságokat vonhatunk le belőle, ami meghatározó lehet életünk során.
A Coraline inkább gyermekmese, ami felnőtt fejjel is képes piszkosul arcon csapni, ám az igazi katarzist a gyermekek körében érheti el.
A történetben szerepet kapnak az álmok, a vágyak - a vágy arra, ami nem mindig lehet a miénk -, megjelennek benne a fantasztikus elemek - pl. beszélő macska -, és horror elemeket is tartalmaz, amikből a gyerekek képesek tanulni, konklúziókat levonni, és korántsem kell félteni őket, hiszen bámulatos módon képesek feldolgozni az olvasottakat, látottakat, hallottakat.
Coraline egy bátor kislány, aki elkövet egy butaságot, ám helyén van az esze és a szíve, így hamar rájön, hogy a Másik Anya, attól, hogy tökéletesnek látszik, még nem egészen az... Hiába vágyunk figyelemre, a szülők sokszor nem érnek rá arra, hogy minden szabad percüket velünk, a gyermekükkel töltsék, így kénytelenek vagyunk elfoglalni saját magunkat. Ez ettől még nem jelenti azt, hogy a szülők ne szeretnének minket, hiszen tudjuk, hogy a látszat csal...! Én bevallom, hogy bár már felnőttem, a szüleim számára mindig is gyermek maradok, s nekem sokszor éppolyan szükségem lenne rájuk, mint annó, gyermekkoromban. Egy ölelésre, egy puszira, egy kis figyelemre - meghallgatásra, ám ez nem mindig valósulhat meg - hiszen ilyen az élet. 


III. Középiskola/Gimnázium

Bram Stoker: Drakula

Igazi klasszikus. Drakula nevét minden ember ismeri, népszerű karakter, számtalan feldolgozást megért, ám az eredeti művet egyik adaptáció sem szárnyalja felül. A regény a horror műfajába tartozik, amit igencsak igyekeznek mellőzni a tananyagból, holott az irodalom szerves részét képezi.
A legtöbb gyerek magától is megnéz egy-egy horrorfilmet a tévében, ha bírja az idegrendszere, nem kell őket óvni a széltől is, és lássuk be, vannak egész meredek dolgok a hazai kötelező olvasmányokban is bőven (pl. Tóték - feldarabolás, vagy éppen a Bűn és bűnhődés nyomasztó világa), és ezek mellett igazán helyet kaphatna a fantasyval átitatott horror is.
Úgy gondolom, hogy a kötelező olvasmányok listájával az összeállító bizottság igyekszik a realitás talaján maradni, és a fantasztikumtól elzárkózni, ami nem feltétlenül jó, hiszen az embernek szüksége van a természetfelettire, a varázslatra, a rejtélyre...

J. K. Rowling: Az ​élet dolgai
Rowling beszéde rövid, ám velős, mély gondolatokat tartalmaz, melyeket az ifjúság már a középiskolából kilépve hasznosítani tudna az életben. A kötet önbizalmat adhat, vagy éppen egy szikrát az önmagukat keresőknek, és segítheti a fiatal felnőttet az útján, aki még bizonytalan, és csak most kezdi el igazán próbálgatni a szárnyait.
Ajánlanám még William H. McRaven tengernagy Vesd be az ágyad c. könyvét is, ám jelen esetben egy olyan népszerű írónál maradtam, aki már hatalmasat alkotott a Harry Potter-sorozattal, és gyerekek millióival szerettette meg az olvasást.


Nos, ezek lettek volna azok a könyvek, melyek érdemesek lennének az ifjúság figyelmére, ám ennél jóval terjedelmesebb listát is össze tudnék írni. :) Igyekeztem a poszt legnagyobb részében olyan téren pártatlan maradni, és olyan könyveket összeválogatni, amikről úgy érzem, hogy valóban megérdemelnék a szélesebb réteg szeretetét, hiszen szórakoztatóak, olvasmányosak és értékeket hordoznak magukban.
Számtalan olyan könyvet tudnék felsorolni, ami személyes kedvencem, de ettől függetlenül még nem ajánlanám a kötelezők sorába, hiszen ez a téma pont azért olyan ingoványos, mert nem vagyunk egyformák! A mai kötelezőket sem szereti mindenki, valaki a falra mászik tőlük, míg valaki hatalmas gyöngyszemeket talál köztük. Az olvasást egyébiránt sem kötelezve lehet megszerettetni a gyermekekkel...

Az e heti témát azonban különösen élveztem, s bár kicsit átalakítottam, remélem, hogy elnyerte a ti tetszésetek is! Kíváncsian várom az ötleteket, szerintetek milyen kötelező olvasmányokat kellene bevezetni a hazai oktatásban! :)
Szép estét! 

Megjegyzések