2018-12-04

Könyvborító Kedd - Borítómustra Caledonia szemével 10. hét - William Shakespeare: Hamlet

Sziasztok!

Ma a szívemnek legkedvesebb tragédia soraiba és világába nyerhettek egy rövid bepillantást. Tartsatok velem Helsingőr komor falai közé! :)


William Shakespeare: Hamlet

A young prince meets with his father's ghost, who alleges that his own brother, now married to his widow, murdered him. The prince devises a scheme to test the truth of the ghost's accusation, feigning wild madness while plotting a brutal revenge until his apparent insanity begins to wreak havoc on innocent and guilty alike. Hamlet's combination of violence, introspection, dark humour and rich language is intoxicating. It remains the world's most widely studied and performed play, and is a cornerstone of world literature.

This Macmillan Collector's Library edition is illustrated throughout by renowned artist Sir John Gilbert (1817-1897), and includes an introduction by Dr Robert Mighall.

Designed to appeal to the booklover, the Macmillan Collector's Library is a series of beautiful gift editions of much loved classic titles. Macmillan Collector's Library are books to love and treasure.

Macmillian Collector's Library, London, 2016
210 oldal
Illusztrálta: Dr Robert Mighall


Shakespeare Hamlet-je már ősidők óta a polcom díszét képezi, azonban az a kiadás, amiről a bejegyzésem szól, csupán 2018. november 15-én került a birtokomba. 
November 14-én a párommal vásároltunk a Libri Alle könyvesboltjában, amikor hirtelen, az idegen nyelvű rész felé kalandoztunk és én megláttam ezernyi parány, halványkék színben játszó borítót egymás mellett, tökéletes rendbe állítva. *-* Jó könyvmolyhoz híven, valamint "majdkibökiazoldalamakíváncsiság" ember révén azonnal ott termettem, és kíváncsian érdeklődve nézegetve jöttem rá, hogy ezek bizony gyönyörűszép, angol nyelvű kiadások, és volt ott minden, ami szem szájnak ingere: Verne, Austen, Stevenson...
Ami elsőre megfogott és bevallom teljesen le is taglózott, az ez a Hamlet kiadás lett, amit azonnal meg akartam venni, de azt mondta a párom, hogy most legyen elég egy könyv, és igencsak szúrós szemekkel nézett rám. :( Akkor fájó szívvel ott hagytam, de másnap! ^^ - mivel látta rajtam, hogy nagyon akarom - mégiscsak megvehettem az Oktogonnál, és én olyan, de olyan boldog voltam... ❤Ez a kötet kívül-belül gyönyörű, s nem csupán a borító az, amiről szót kell ejtenünk, ugyanis a hátoldal külön meglepetést tartogat a számunkra.

A könyvecske (és maga a kiadási sorozat) alapszíne (is) halványkék, amin tökéletesen mutat az arany felirat: a szerző neve és a cím.
A borító alsó részének 2/3-át pedig maga a történethez kapcsolódó illusztráció foglalja el, jelen esetben a picit másféle kivitelben ábrázolt koponya, és két madár, ami közül az egyik, a sötétebb színű éppen kieszi a koponya szeméből a drágaköves gyűrűt, míg a másik éppen leszakítja annak állkapcsát. Az "alakok" egy korabeli mintázatú tapéta előtt láthatók.

A kötet hátsó borítóján pedig maga Ophelia látható, amint éppen a tóban fekszik, csukott szemmel, szívére tett kézzel...
Ez maga az öngyilkosság pillanata...

A könyv belíve szintén gyönyörű tapétaminta nyitja és zárja a kötetet, a lapok "aranyozott" éle pedig még inkább emeli a kiadás szépségét.

A könyvecske számtalan fekete-fehér illusztrációt is tartalmaz, s minden tényt figyelembe véve azt kell mondjam, hogy egy gondosan előkészített, minden apró részletre figyelő, gyönyörű kiadást tarthatunk a kezünkben, ha megvásároljuk ezt a kötetet. :) ❤


William Shakespeare
(1564-1616)
"Az avoni hattyú"

A valaha élt legnagyobb angol drámaíró. ❤ 
Shakespeare életéről ódákat lehetne zengni, azonban jelen esetben én csak két érdekességet hoztam. 

Érdekesség:
Stratford-upon-Avon-ban született, és 18 éves korában már házas volt. Felesége Anne Hathaway, a nála nyolc évvel idősebb hölgy, házasságkötésük napján már három hónapos terhes volt. o.O

1585-ban ikrei születtek, egy kisfiú és egy kislány. A kisfiú a Hamnet nevet kapta, aki a sors kegyetlen fintoraként 11 éves korában elhunyt. A Shakespeare-kutatók véleménye alapján Hamlet karakterének megalkotásában és magának a történetnek a megírásában Shakespeare-t a kisfia inspirálta. Nos, ez a feltevés akár igaz, akár nem, mindenesetre a gondolat rendkívül bájos és szívhez szóló. ❤ *-*
Beszéljenek helyettem még tovább a képek:
https://www.instagram.com/p/BqN7BdKFc-S/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése