2019-01-08

Könyvborító Kedd - Borítómustra Caledonia szemével 2019. 2. hét - Complete Shakespeare

Sziasztok!

Ma visszatérünk egy kicsit a régi idők Londonjába, a legnagyobb drámaíró korába, s általa akár számtalan történelmi kort és időt "meglátogathatunk"... ;) 


Complete Shakespeare
(The Usborn - Stories from all the Plays)

A luxurious anthology of plays written by one of the greatest dramatists of all time, William Shakespeare. With stories of love, loss, joy and heartbreak, this collection will captivate young children with every page. The perfect book for children studying The Bard, or those who simply enjoy reading wonderful stories. Includes a brief analysis of characters, themes and plots with classic and elegant illustrations throughout. An heirloom of the future, this beautiful book is richly produced to a standard this timeless classic deserves, with a padded Hardback cover, a ribbon marker and traditional binding.

Szerkesztette: Anna Milbourne
Illusztrálta: Maria Surducan


A kötettel a munkahelyemen, az Usborne kiadó 2019-es katalógusában találkoztam először, amikor a friss megjelenések mellett a kiadó számtalan, már megjelent klasszikus kötetét is hirdette. Egészen addig a pillanatig nem is tudtam a könyv létezéséről, pedig néhány olvasóm már tudhatja, hogy hatalmas (és mániákus) Shakespeare-rajongó vagyok! :) ❤
A kötetből mintaképeket és mintaoldalakat is közöltek, de sajnos a Bookdepon akkor nem volt rendelhető a kötet. Most viszont már az, így februárban szépen a polcomra is fog vándorolni, az már egyszer biztos... ^^


A kötet borítójának alapszíne a sötétkék egy csodaszép árnyalata, mely a fehér, világoskék és sárga színekkel írt betűkkel és rajzolt indákkal/apró motívumokkal válik teljessé.

A borító négy sarkába négy híres Shakespeare-történet egy-egy kulcsfontosságú jelenetei került.

A bal felső sarokban egy egészen jóképű, tépelődő Hamletet láthatunk, koponyával a kezében, míg a háttérben ott tornyosulnak Helsingőr komor falai...

A jobb felső sarokban éppen Titánia, a tündérkirálynő keveredik szerelmi afférba a szamárrá változtatott Zubollyal (Szentivánéji álom).

A bal alsó sarokban a Macbeth boszorkányai ármánykodnak éppen üstjük felett...

Míg a jobb alsó sarokban véleményem szerint A velencei kalmár vagy éppen A két veronai nemes darab hivatott megjelenni... Talán utóbbi...

Látható továbbá a két alsó kép között, mintegy a domboldalra felvágtató ló és lovasa, mely ábrázolás leggyakrabban V. Henrik angol királyt jelöli.

A színdarabok kör alakban sejlenek fel, míg őket cikornyás, de nem túldíszített indák kötik össze, melyek ágai között megjelenik egy arany kard, egy arany nyílvessző, egy korona és egy udvari bolond csengettyűs sipkája.

A felső két kép között az Usborne jellegzetes kiadói logója, a léghajó látható.

A borító első ránézésre szemet gyönyörködtető, és a mintaképek alapján láthatjuk, hogy az illusztrátornak igen egyedi elképzelése van a történetek szereplőiről, ami sokszor ugyan nem egyezik meg az én ízlésemmel, de szerencsére megtanultam már elvonatkoztatni, és mindent összevetve azt kell mondjam, hogy egy igazán lenyűgöző kötet született meg a kiadó és az illusztrátor kezei között... :)


Maria Surducan

1985-ben született. Szabadúszó illusztrátor és saját stúdiója van Kolozsváron!! o.O
Ezen kívül képregényeket is készít. Képeivel igyekszik kifejezni a történetet, amit illusztrál és a tökéletességre törekszik.
Rengeteg nyelven beszél, köztük: angol, francia, román, német.
Munkáit olyan nagynevű cégeknél is láthatjuk, mint pl. Milka, Vodafone, de rengeteget rajzol az Usborne gyermekkönyv kiadónak.

Egy álom várt számára valóra, amikor az Usborne felkérte a fenti kötet illusztrálására. Minden Shakespeare-mese előtt láthatjuk a történet főszereplőit, és a történet kulcsjeleneteit, melyeken Maria 10 hónapon keresztül dolgozott, és saját bevallása szerint a munka minden egyes percét élvezte. :)
Még fiatal gyermekkorában megismerkedett Shakespeare munkásságával, a világhírűvé vált Charles és Mary Lamb átdolgozásokon keresztül, melyet a hazai olvasó közönség is ismerhet, hiszen számos kiadásban megjelentek ezek a mesék.
Miután egyetemre ment, az első grafikai projektje egy Prospero-ról készült alkotás volt (Megj. Prospero A Vihar főszereplője). Ugyan nem volt teljesen elégedett a művével, de úgy gondolta, hogy ahogy idősödik és egyre tapasztaltabb illusztrátorrá válik, úgy lesz méltó a világ legnagyobb drámaírójához - illusztrátorként...

Az Usborne felkérését követően, mielőtt nekikezdett volna a kötet illusztrálásának, újraolvasta Shakespeare műveit, megnézte a filmfeldolgozásokat, sőt még dokumentumfilmeket is nézett/hallgatott. Órákon át tanulmányozta a történetek-korabeli viseleteket, és rendkívül szerencsésnek érezte magát, hogy ezzel ennyi ideig foglalkozhatott.

Érdekesség: Az egyik eredeti, első Hamlet-felvétel utolsó sorain folyamatosan kirázza a hideg.

Bízik benne, hogy az öröm, amit a képek elkészülése közben érzett, megmutatkozik az illusztrációin és az olvasók is szeretni fogják. (Megj. Szerintem ettől nem kell tartania... ^^)


Bepillantó


Szentivánéji álom
Hamlet
Rómeó és Júlia
Macbeth
A Vihar
A velencei kalmár
III. Richárd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése