Interjú Láng Annával, az Apa szeret! illusztrátorával

Sziasztok!

https://www.instagram.com/p/BjSnMayASv8/
Sok-sok hónap kihagyás után, ma végre egy új interjúval érkeztem, amit egy rendkívül tehetséges magyar illusztrátorral, Láng Annával készítettem. Anna, avagy Anka - ahogy családja és barátai kiskora óta hívják - Olaszországban él, és Farkas Nóri legújabb, a Könyvhétre megjelent Apa szeret! c. mesekönyvét illusztrálta. A könyvről szóló értékelésemet itt olvashatjátok. Anna neve azonban ismerősen csenghet még számotokra az Olina és a varázsszirmok c. kötet kapcsán is, mely szintén idén látott napvilágot a Manó Könyvek kiadónál.
Az interjú elkészítését Farkas Nóri támogatta, az ő biztató szavai nélkül nem jött volna létre ez a projekt. Nóri bátorított arra, hogy vegyem fel Annával a kapcsolatot, aki biztosan nem fog nemet mondani az ötletemre. Nóri, ha ezt olvasod, innen is köszönöm a bátorítást! :)

Annával a Facebook-profilján vettem fel a kapcsolatot, aki rendkívüli gyorsasággal válaszolt a megkeresésemre és maximálisan benne volt a projektben, amiért elmondhatatlanul hálás vagyok! Mindig öröm, ha egy-egy író, illetve illusztrátor ennyire pozitívan reagál a megkeresésemre, és mindenben segíti a munkámat! Anka! Hálás köszönetem minden segítségért, kedvességért és közvetlenségért, amit az interjú elkészülése során kaptam tőled! :)

https://www.instagram.com/p/BjFh-x0gtSE/
Mivel Anna rengeteg könyvet illusztrált, az interjút nem hegyeztem ki élesen egyetlen címre sem, inkább megpróbáltam egy kicsit közelebb hozni hozzánk Ankát, az illusztrátort, valamint a munkáit, de elkóboroltunk egy picit szakmai berkekbe is, így mindenki találhat ebben a projektben olyan kérdés-válasz kombinációt, ami a leginkább érdekli az illusztrátorok világából! :) 

Az interjú rendkívül gördülékenyen zajlott, míg a készítés során nagyon jól éreztem magam. Anka készséggel válaszolt az időközben felmerülő plusz kérdésekre is, és néhány személyes információt is megosztott velem - ez úton is szeretném megköszönni a bizalmat, amit irányomba tanúsított! :) 

Most pedig következzenek a kérdések! *-*


Kedves Anna! 

Munkásságoddal Mechler Anna: Olina és a varázsszirom c. kötetének megjelenésekor ismerkedtem meg, majd mindezek után örömmel nyugtáztam, hogy Farkas Nóra új könyvének illusztrálása is a te kezedbe került! Nóri könyvei kivételes helyet foglalnak el a szívemben, így izgatottan vártam, hogy az Apa szeret! formát öltsön. A borítót és a belívet volt szerencsém még a megjelenés előtt megtekinteni, de számomra a hagyományos, papír forma az igazi, ahol minden tökéletesen összeáll és a megjelenés napján otthon üldögélve, lapozgatva és olvasgatva a könyvet azt gondoltam, megérte rá várni! Az illusztrációid részletgazdagok és bájosak; személyes kedvenceim közé tartozik a profilképedként beállított indián lány, az ölelkező egérkék, valamint a sellő. Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a megkeresésemet és válaszolsz a kérdéseimre! :)  


https://www.instagram.com/p/BeCwD-iAfvR/
Kérlek, mesélj egy kicsit magadról! Mióta foglalkozol rajzolással/illusztrálással?
Egészen korán kezdtem. Anyukám rajztanár, így már az oviból átjártam az iskolások rajzszakköreire. Nagyon szerettem a nagyok között rajzolgatni, tőlük is tanulni. Aztán az iskola után követtem a nővéremet (aki azóta szintén rajztanár) a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába (akkor még így hívták), ahová képgrafika szakra vettek fel, de a második évtől újraosztották a két csoportot, így én tervezőgrafikán folytattam. Rettegtem tőle, de utólag nagyon boldog vagyok, hogy így alakult! A Képzőn végül tervezőgrafika szakon diplomáztam.
Az illusztrálás igazából nem is annyira régen, 2015-ben kezdődött, és csak egy hobbiként indult. A Liget Műhelynek köszönhetem, hogy kipróbáltam magam ebben a műfajban, ők kértek fel először a Szitakötő néhány oldalának, majd Horgas Béla A szarka és a szarkaláb c. kötetének illusztrálására.


Mivel töltöd a szabadidőd, van-e valamilyen hobbid? 
Most vagyok abban a szakaszban, amikor a hobbim lett a munkám. Emellett kikapcsolódásként is firkálgatok, de olyan dolgokat, amelyek nem megrendelésre készülnek. Sokszor annyi szoros határidős munkám van, hogy hónapokig nem jut időm egy-egy saját ötletet “kirajzolni” magamból, de így, ezekkel a firkákkal eresztem ki a gőzt, így tartok szünetet két nagyobb projekt között. Az általad említett indiánlány és a sellő is így készültek, de volt, hogy azokat a zenészeket rajzoltam le, akiknek épp a koncertjén jártam, vagy akiket épp hallgattam, és nagyon inspiráltak. A zene is nagyon fontos lett számomra az utóbbi időben. Ezen kívül nagyon szeretek a kutyusommal is sok időt tölteni, végre újrakezdtük a hosszú hajnali sétáinkat. Mindkettőnket feltölt!

Milyen kutyusod van és mi a neve? 
A kutyusomat Ellának hívják (mint Ella Fitzgerald), és egy négyéves labrador-golden keverék.

Milyen könyveket illusztráltál eddig?

A Szarka és a Szarkaláb // Horgas Béla // Liget Műhely 2015
A hét törpe // Horgas Béla // Liget Műhely 2016
Play Yoga - Quando lo yoga è un gioco da bambini! // Lorena Pajalunga // White Star Kids 2017
Jolis Contes de Grimm // Maryvonne Rippert // Fleurus Editions 2017
Happy English - Il mio primo libro degli animali // White Star Kids 2017
Happy English - Il mio primo libro delle parole  // White Star Kids 2017
Zecchino d'Oro - Le canzoni più belle  // White Star Kids 2017
Le mie prime parole in inglese - Farm animals // White Star Kids 2018
Le mie prime parole in inglese - Wild animals // White Star Kids 2018
Le mie prime parole in inglese - Forest animals // White Star Kids 2018
Le mie prime parole in inglese - Sea animals // White Star Kids 2018
Good Night Yoga! // Lorena Pajalunga // White Star Kids 2018
La belle histoire de mes 6 ans // Sophie de Mullenheim // Fleurus Editions 2018
Good Morning Yoga! // Lorena Pajalunga // White Star Kids 2018
Le Livre des Contes de mon Enfance (Cover illustration) // Fleurus Editions 2018
The Great Book of Games in the Fairy World // White Star Kids 2018
Le mie prime parole in inglese - Hungry animals // White Star Kids 2019
Le mie prime parole in inglese - Animal sounds // White Star Kids 2019
Le mie prime parole in inglese - Hiding animals // White Star Kids 2019
Le mie prime parole in inglese - Small and big animals // White Star Kids 2019
Olina és a varázsszirmok // Mechler Anna // Manó Könyvek 2019
Play yoga. La mia giornata a ritmo di yoga // Lorena Pajalunga // White Star Kids 2019 
Il libro delle mie preghiere // White Star Kids 2019
Apa szeret! // Farkas Nóra // Manó Könyvek 2019

(Személyes megjegyzésem: Rengeteg, szebbnél szebb kötet van a felsorolt címek között, érdemes meglesnetek a keresőben! ;

https://www.instagram.com/p/Bp6mP3mgqQj/
Kérlek meséld el, hogyan lettél az Apa szeret! illusztrátora? 

Mechler Anna Olina és a varázsszirmok c. könyve kapcsán már dolgoztunk együtt a Manó Könyvekkel, így ismerték a munkáimat. Először az alapötlettel kerestek fel, majd megkaptam a szöveget és azonnal beleszerettem. Végre egy könyv, ami az apai szeretetről is mesél a piciknek! Az alapötleten felül Nóri stílusát is imádtam.

Hogyan születtek meg az Apa szeret! illusztrációi?

Két olyan karaktert szerettem volna rajzolni, akikkel mind az apukák, mind a gyerekek tudnak azonosulni, és a történetük arra sarkallja az olvasókat, hogy ők maguk is elkezdjenek kutatni a szeretetnyomok után.

https://www.instagram.com/p/BnWiPdKgcAC/
Hogyan képzeljük el mi, olvasók az alkotási folyamatot? Fixen megkapod, összesen hány rajzot készíts? Kapsz hozzájuk instrukciót, vagy a szöveg alapján dolgozol? Egyeztetsz a munka különböző fázisaiban az íróval?

Általában nagyon konkrét tervvel keresnek fel a kiadók, valószínűleg azért is, mert addigra ők már egyeztettek a nyomdával a méretről, oldalszámról, ütemtervről. Így az első e-maillel ezeket az infókat én is megkapom, valamint a könyv vázlatos leírását is, ezek alapján tudok dönteni, hogy az adott projekt belefér-e az időmbe. Elsőként a főszereplők karaktereit dolgozom ki, majd néhány oldalpárt a szerkesztővel egyeztetve, aki tolmácsolja nekem az író kéréseit/meglátásait is. Tehát nem egyeztetünk közvetlenül az íróval, de Nórival azért felvettük a kapcsolatot, hogy  jobban megismerjük egymást. Ha hosszabb könyvről van szó, akkor ezek után minden oldalpárhoz küldök egy kompozíciós vázlatot, és amikor jóváhagyják, jöhet a kidolgozás, a színezés! 

https://www.instagram.com/p/BgqlucFAjsN/
Van kedvenc képed az alkotásaid közül?

Sok rajzhoz kötnek nosztalgikus szálak, mert tudom milyen hangulatban voltam, mi inspirált, milyen zenét hallgattam amikor készült, így, amikor ránézek, picit visszarepít abba az időszakba. Nem nagyon tudnék választani. :)

Ez tökéletesen érthető. Mire átböngésztem az Insta-fiókodat, mely képek legyenek azok, amikkel illusztrálhatom az interjút, vért izzadtam, mire egy elfogadható mennyiségre leszűkítettem az első körben kiválasztott képek számát - annyi gyönyörű illusztráció közül lehet válogatni nálad! *-*

Hatottak rád más művészek munkái a saját stílusod megalkotása közben?

Igen, nagyon sokan. Nagyon szeretek a Behance-on nézelődni és inspirációt meríteni a kortársaktól. 

Várható a közeljövőben új könyv megjelenése a piacon, melyet te illusztráltál?  

Igen, ebben az évben őszre van még néhány meglepetés, több nyelven is, de sajnos mást egyelőre nem árulhatok el. :)

Ez remek hír, már izgatottan várom az új megjelenéseket! :) Köszönöm szépen az interjút!

https://www.instagram.com/p/Bpb1ZxdAo3S/

A rendelkezésemre bocsájtott képeket köszönöm Láng Annának! A képeket másolni és Anna engedélye nélkül megosztani más felületen szigorúan tilos!

Annát az alábbi platformokon tudjátok követni: 
https://www.instagram.com/anka.lang/
https://www.facebook.com/langanka.illustration/