Matt Haig: Az ​Igazmondó Glimpi - Értékelés

Sziasztok!

Ma Matt Haig Az ​Igazmondó Glimpi c. kötetéről hoztam nektek értékelést, mely a Kolibri kiadó jóvoltából jelent meg piciny hazánkban. 
A kötet A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak c. sorozathoz kapcsolódik, hiszen Glimpi, a manó ott is felbukkan, ám szerencsénkre ez a történet önállóan is olvasható! ;)  
Ebben a kötetben igazmondó manónk, Glimpi áll a középpontban, akit réges-rég átkoztak meg az igazmondás "szörnyű" képességével... 


"– Hogy tetszik a hajam? – kérdezi egy manó.
– Ronda szénaboglya, szamár elé való!
– Nézd a drága ruhám! Láttál ilyen szépet?
– Jó, hát leheletnyit szebb talán, mint a képed…"

Glimpi különbözik a családjától, ugyanis sok-sok manóévvel ezelőtt megátkozták... Főhősünk képtelen a hazugságra, ami a szívén, az a száján, s még ha füllenteni is szeretne, akkor sem képes erre a manapság oly egyszerű és zsigerből jövő tettre... Gondolhatjátok, hogy ez a képesség nem éppen teszi őt népszerűvé társai között... Glimpi végtelenül szomorú és magányos, és hiába próbál meg hazudni, még az életveszélyes helyzetekben sem képes rá. A keserű igazság, ami a száját elhagyja menti meg egy veszedelmes troll karmai közül is, így a manó az emberek világába (Helsinki) vándorol, ahol egy szomorú kislánnyal találkozik. A kislány lesz az üdítő változás, a fénypont Glimpi életében, hiszen Aada személyében egy olyan lélekkel hozza össze a sors, kinek szívének nincs szüksége hazugságra, csupán színtiszta igazságra...

"Megszeretsz valakit,
s eltűnik az éjben,
itt a szív nem segít,
nem segít az ész sem."

Az igazmondás manapság sajnos ritka tulajdonságnak - s így kincsnek - számít, hiszen nem sok ember van már, aki szeretné hallani magáról a színtiszta igazat... Az igazmondás hiánya adódhat kétszínűségből, de okozhatja az is, hogy nem szeretnénk megbántani másokat... Ez utóbbi a pozitív eset...
Ez a kötet humorosan közelíti meg ezt az egyébiránt óriási problémát, mellyel mai társadalmunk küzd.
Glimpi egy végtelenül tiszta, ártatlan lélek, kinek terhére van az igazmondás, hiszen az esetek 90%-ban semmi jó nem származik abból, hogy megmondja társainak legmélyebb gondolatait. Megbántja őket a rideg igazsággal, így egyedül marad, s csupán számtalan nehézség  és szomorúság árán akad rá arra a lélekre, aki minden hibájával együtt elfogadja őt és olyannak szereti, amilyen.

Matt Haig csodálatos gondolatokat osztott meg a világgal eme parányi kötet megalkotásakor, melyből gyermekek és felnőttek egyaránt rengeteget tanulhatnak. A varázslatot Chris Mould gyönyörű illusztrációi és Szabó T. Anna  zseniális fordítása teszi teljessé. El sem tudom mondani, mennyire hálás vagyok a kiadónak és a fordítónak, hogy Haig zseniális alkotását ilyen minőségi köntösben hozták el nekünk: a verssorok rímelnek, humorosak és tökéletesen átadják az író mély gondolatait, melyekből mindenki levonhatja az élethez szükséges tanulságokat.
Az Igazmondó Glimpi egy szívet melengető mese, s bár kétség sem fér hozzá, hogy nekem most, a már őrült karácsonyi hangulatomban talált bele mélyen a szívem közepébe, nem csupán a téli hidegben, Karácsony táján érdemes olvasni - hiszen a sorok között megbújó igazságok örök érvényűek. 
Tökéletes karácsonyi ajándék! 

Idézetek

"Glimpi tükörbe néz.
– Ne sírj – mondja halkan,
de szemében a könny
mutatja, hogy baj van."

"Ha nincs sírás, nincs vigasz!"

"Ne feledd, hogy ki vagy! Tudd, hogy tudsz küzdeni.
Mint csillagok fényét az éj kiemeli:
lásd meg a sötétben a vezérlő fényed,
minden küzdelemtől erősebb az éned."

Értékelés: 5/5 kis manó
Illusztrációk: 5/5 kis manó

Megjegyzések